vineri, 19 septembrie 2014

Episodul 81. Rant despre textuială

Deci am decis să pornesc cruciadă împotriva ălora care scriu de parcă n-ar avea toate tastele la computere, iar aici mă refer strict la emailuri și mesaje pe diverse aplicații de IM, gen Yahoo Messenger, G-talk, Skype. Practic locuri în care mesajul este scris la o tastatură standard qwerty și trimis cvasi-instantaneu. Nu mă leg de SMS-uri, că și eu urăsc de moarte să apăs de 5 ori pe o tastă ca să se facă j, ca să constat ca am apăsat de 6 ori și s-a facut altceva și deci trebuie s-o iau de la capăt. Nu frate, e vorba numai de mesajele scrise pe tastaturi standard. Așa, ca să nu vă căutați scuze.

Deci, prima situație: eu scriu ceva, și drept răspuns primesc ceva gen "vb. mai incl, am trb"
WTF!? Bine, deoarece nu sunt complet retard, presupun că mesajul ar fi trebuit să fie "vorbim mai încolo, am treabă". Da' pwwla mea, CÂT timp ai economisit prin faptul că nu ai scris 5 litere? O secundă? Două? Ce mama dracului ai AȘA de important de făcut de nu poți cheltui câteva nenorocite de secunde ca să te prezinți drept o creatură educată și inteligentă? Eu știu că sunteți și educate și inteligente (că altfel nu va băgam în seamă, dooh) da' totuși, e CHIAR așa de greu să scrieți cu TOATE literele și semnele de punctuație necesare? Hai să nu aduc în discuție și diacriticele, că deja pare că cer prea mult...
Repet, nu discut de situații de urgență. Nu m-am simțit niciodată deranjat de mesaje de genul brb. Și eu fac asta, mai ales când mi se întâmplă să-mi vină cineva în birou sau sunt chemat și trebuie să plec de urgență. Dar sincer, prefer de o mie de ori să scrieți brb și apoi să-mi spuneti (eventual) motivul, decât să vă faceți de baftă cu texte trunchiate și stupide care par scrise de un adolescent întârziat. Întârziat, as in retarded, for fuck sake!
Pe bune, ar trebui să existe niște prescurtări general valabile exact pentru situații de-astea. BRB este un exemplu foarte bun. Sigur, știți cu toții (sau așa presupun) că vine de la Be Right Back - mă întorc mintenaș. Ar trebui să existe ceva similar pentru telefon. Știți, pentru situația când ești într-o conversație cu text și îți sună telefonul. Evident, politicos este să îl anunți pe celălalt că ai altceva de făcut și nu are sens să aștepte lipit de ecran un răspuns la întrebarea lui, în timp ce tu trebuie să-i explici în telefon cine știe cărui imbecil cine știe ce drăcovenie. TLF? Habar n-am. Nu e prea bună pentru că mie mi se pare că ai nevoie de două mâini sa tastezi repede tlf, având în vedere poziționarea relativă dintre t și l, iar asta e nițel de rahat, având în vedere că situația presupune că DEJA ai o mână ocupată cu telefonul și atenția îndreptată spre conversația telefonică. Ar trebui ceva care să poată fi tastat cu o singură mână, repede. Dacă știți ceva de genul ăsta, nu vă sfiiți să împărtășiți.

A doua situație de rahat e când nu vă citiți textele pe care le scrieți. Mă trezesc uneori cu mesaje off-line care nu au nici cap nici coadă. Prepoziții lipsă, virgule lipsă, puncte lipsă. Majusculă la începutul propoziției e deja prea mult. Dacă e prea mult să pui punct între propoziții, cum naiba sa am pretenții la așa detalii? O virgulă mutată poate schimba complet înțelesul unei fraze, asta e dovedit. Lipsa totală a semnelor de punctuație e și mai și. Iarăși, e vorba de texte scrise de pe tastaturi normale. De către oameni care folosesc computerele zilnic. Oameni care ar trebui să stie deja unde sunt tastele chiar fără să le vadă.

Am primit un mesaj de genul "pleaca X la Z pt ofertele alea 2 unu in acre sunt si eu si alta pt T zilele astea". În textul respectiv, X, Z și T sunt nume oarecum proprii, neimportante pentru o discuție de principiu. Am presupus că "acre" e de fapt "care", dar tot nu ajută foarte mult.
Pe bune, cât ar fi durat ÎN PLUS să scrii cu cap și coadă două propoziții?
Sigur, unii pot argumenta că "Hei, era pe grabă și de-aia. Și la urma urmei, ai înțeles ce vroia să zică, nu?" Ăăă, nu știu. Oare chiar am înțeles? Oare ce cred eu că am înțeles dintr-un mesaj trunchiat, e același lucru cu ideea pe care autorul mesajului a vrut s-o transmită?
Dar principala mea obiecțiune ține de respect. Desigur, se poate comenta că sunt eu paranoic sau sufăr de ceva OCD, dar din punctul meu de vedere situația se prezintă cam așa: "Nu meriți 5 secunde în plus din timpul meu ca să-ți acord suficientă atenție. La câți bani dau pe tine, trebuie să te mulțumești cu un text de rahat, fără cap și coadă, fără înțeles și cu litere lipsă, pentru că atât valorezi pentru mine. 5 secunde sunt prea multe ca să le cheltui pe pielea ta".
Well, dacă ăsta e cazul, poate e mai bine să nu mai scrieți deloc...Poate aveți treabă și eu vă rețin acele 5 secunde în plus, atât de valoroase.
Contraziceți-mă. Cu argumente, vă rog!

17 comentarii:

  1. E foarte tare grele astea cu scrisu' alfabetizat. Scrierea asta tip MIRC , Mess , etc. a molipsit foarte multă lume. Unii sînt chiar retarzi , alții cred că așa e cool , iar alții nu dau nici un fel de importanță felului în care-și redactează mesajele ,așa că acestea apar dezlînat-idiotic . Apoi , ca să scrii coerent un mesaj , trebuie mai întîi să-l gîndești coerent . Iar gînditul e treabă grea pentru mulți .
    Ciao e tanti auguri !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum ziceam, când scrii un text pe telefon mi se pare de înțeles să prescurtezi pe cât posibil, mai ales dacă telefonul nu are dicționar sau dacă ești în mașină și încerci să scrii în timp ce mașina te agită ca pe shaker.
      De-aia am zis că pot fi contrazis, poate că argumentele sunt bune și nu le-am remarcat până acum.

      Ștergere
  2. Să scrii prescurtat ( pe telefon , teletype, computer , laptop , hîrtie...) e una , și să scrii idiotic este altceva. Prescurtările au și ele niște reguli, nu poți scrie prescurtat chiar orice și oricum .
    P.S. Urăsc să scriu mesaje pe telefon ! Tocmai pentru că-mi ia o veșnicie !!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu reușesc să văd sensul prescurtărilor atunci când scrii de pe o tastatură normală, dintr-o poziție fixă.
    Tastaturile virtuale, cum îs alea pe telefoane sau tablete, pot fi folosite într-o oarece măsură, dacă stai pe loc. În mașină, devine o pacoste. Inerția de tot aruncă în diverse direcții, nu poți anticipa ce se întâmplă pentru ca ai ochii lipiți de ecran, corecturile sunt posibile dar stângace de făcut practic (trebuie să muți cursorul la locul "faptei" și apoi sa înlocuiești litera greșită) și tot restul. De-aia am zis că pentru situații de-astea mai mult sau mai puțin mobile, e de înțeles. Acuma, adevărul e că POȚI scrie prescurtat, absolut orice. Ca dovadă ca se întâmplă destul de des. Ce vroiam eu să subliniez era că deși e justificată prescurtarea în anume situații, nu înțeleg de ce să facem din prescurtare modul implicit de scriere. Dacă te deranjează chestia asta, presupun ca o sa urăști și SMS-urile sau alte tipuri de mesaje scrise pe telefoane. Din nefericire, uneori suntem constrânși de situație (în special de costuri) să folosim mesajele text în loc de o convorbire normală. Ultima convorbire mai "specială" așa mi-a luat 30$ pentru aproape 4 minute de conversație. Și nu eram în postura să pot reîncărca.
    Acuma, e clar că din construcție, nu poți monta tastatură full-size pe un telefon, oricât de mare ar avea diagonala ecranului. Nici toate laptopurile sub 14" (inclusiv) nu au tastatură full size, ci ceva gen 95%. E vorba desigur de dimensiunile tastelor și a spațiilor dintre ele, plus numărul de taste speciale sau prezența/absența blocului cu numere. În condițiile în care tastatura pe care o ai la dispoziție e minusculă, degetele ca niște cremwuști și ochii nu prea eficienți, e clar că se va lăsa la un moment dat cu strâmbături.
    Da' la masă, cu tastatură full-size, lumină și ochelari, de ce? Că până la urmă și la coada cozii, aia era întrebarea din post. De ce?
    Și ca să rămân pe topic, tu de ce scrii cu î în loc de â în mijlocul cuvântului?

    RăspundețiȘtergere
  4. Eh, când folosesc ceva serviciu de mesagerie instant (precum cele amintite de tine), nici eu nu scriu cu majusculă la început de propoziție. Sau când e vorba de substantive proprii. Și nici diacritice. Virgule pun tocmai pentru că n-am chef să se schimbe sensul a ceea ce am spus și apoi să mai pierd vremea explicând ceea ce voiam a spune de fapt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Welcome back Oamo :hug:
      Interesantă opțiunea pentru sistemele de mesagerie. Totuși, nu pot să nu remarc că aici ai scris și cu diacritice și cu majuscule, full monty. De ce? Aia mă râcâie în continuare. Cum se stabilește limita aia de "well, fuck it, scriu fără x,y,z"?

      Ștergere
    2. Tii, ce primire caldă! :)
      Când scriu/comentez pe blog folosesc diacritice și majuscule. De cele mai multe ori, dar la începuturi nici eu nu foloseam.
      Hm, în cazul meu am impresia că limita de care aminteai tu mai sus are legătură cu partenerul de conversație. Tocmai ce am trimis un mail unei prietene fără majuscule și fără diacritice. Dar așa vorbim între noi, știu că mesajul ajunge la recipient și că înțelesul lui nu va fi denaturat. Pe de altă parte, când vorbesc cu orezarii de pe aici, chiar și pe un simplu chat Facebook, scriu cât se poate de corect. Nu are nicio legătură cu respectul pentru că nu am mai mult respect pentru un thai decât pentru prietena mea, dar de cele mai multe ori engleza lor e foarte proastă așa că scriu corect pentru a nu crea probleme de înțelegere dincolo de bariera lingvistică deja evidentă. Când discut cu vorbitori nativi de engleză nici a mai scrie persoana întâi singular cu majusculă nu mă mai deranjez, ei oricum pricep ce-am vrut să spun. Cred că în cazul meu e un fel de „convenție” la care ajung în mod inconștient cu partenerul de conversație după niscai conversații preliminare în care am văzut cum putem comunica cel mai eficient.
      Aia plus lenea. Dară oricât de mare ar fi lenea-mi și oricât de grăbită aș fi, niciodată nu scriu „k” în loc de „că” sau mai știu eu ce bazaconii. Mai prescurtez „pt” în loc de „pentru” sau „tel” în loc de „telefon”, dar ăla nu-i un capăt de țară :))

      Ștergere
    3. Da, e drept, uneori parcă se simte nevoia de o prescurtare. E chiar aiurea când ai de descris o mișcare laterală și scrii de două sau trei ori succesiunea de stânga-dreapta. Sau sâmbătă, săptămână. Îs prea multe litere care îmi cer alt+semn, devine enervant să le repeți. Dar deși uneori mai scap de-astea, tot am un gen de sentiment de vină. Pur și simplu, nu mă simt bine știind că arată aiurea.
      Stilul tău de scriere îmi amintește de cineva pe care l-am mai citit, dar nu știu precis cine. Am o bănuială, dar aș prefera să fie confirmată altfel decât public. Brânză, varză, viezure? Am nimerit?

      Ștergere
    4. Ori îs eu prea sleep deprived ori îs de-a dreptul proastă, însă nu pricep ce-mi spui. Brânză, varză și viezure sunt cuvinte care îmi amintesc doar de daci, nicidecum de ceva prezență anterioară de-a mea online. Am tot căutat un mod de contact pentru a-ți confirma/infirma bănuiala altfel decât public, dar n-am zărit nimic :)

      Ștergere
    5. Well, atunci cel mai probabil presupunerea mea e greșită, iar cuvintele alea nu prea aveau de ce să-ți spună ceva. No problem.

      Ștergere
  5. Slavo Bogu că nu sînt obligat să scriu mesaje tip SMS prea des... Cei mai mulți oameni scriu prescurtat ( inclusiv de la o tastatură fixă , în condiții normale ) din grabă și lene . Astea sînt justificările cele mai des întîlnite. Era cîndva un topic despre acest lucru în Softpedia.
    P.S. Eu scriu cu î ... întotdeauna , nu recunosc aberația Academiei cu â și cu "sunt" . Sunetul î vine din i , nu din a . Pentru cel din a , noi avem și folosim ă . Primul este moștenit de la slavi ( care au și ei literă aparte pentru î ) , iar cel de-al doilea se crede că provine chiar din dacă ( din cîte știu eu - AFAIK - doar limba română are litera ă ).
    Salve !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Despre PS-ul de rigoare: am văzut că scrii așa. Nu prea mi se pare logică explicația despre sunetul "â/î". Cum anume vine din i? Fiind sunet aparte, e normal să aibă semnul lui, conform modului de scriere al limbilor fonetice (alea cu scriem cum se aude). Probabil puteau să pună orice gândac acolo și să-l boteze drept sunetul î/â, așa cum au rușii. Semnul lor pentru sunetul respectiv nu este o derivată a semnului pentru "i", ci e cu totul diferit. Aceeași chestie au și pentru celelalte sunete specifice lor. Deci explicația cu moștenirea nu mi se pare chiar valabilă. Dar cum eu nu sunt lingvist și nici măcar foarte pasionat de subiect, am considerat că e mai normal să urmez recomandările / regulile făcute de ei de la Academie.
      Rușii au litera "ă", sau mă rog, un semn corespunzător unui sunet asemănător. E semnul ăla care seamănă cu €, dar întors spre stânga.
      LE: e de porc că nu pot să-mi editez propriile comentarii. De-aia apare șters (dacă apare și la voi sau doar la mine) că am crezut că pot să editez așa. Aparent, nu pot. Soarta...

      Ștergere
  6. Ăăă , ai dreptate , și-n alfabetul chirilic există litera ă , rușine să-mi fie că nu mai țineam minte ! Deci sîntem doi utilizatori ai acestei litere , bulgarii NU au litera ă . Sunetul ă însă , se întîlnește în multe limbi, inclusiv în engleză. Nici eu nu sînt lingvist , așa că explicația mea a fost oarecum personală și empirică , î mi se pare mai aproape de i decît de a , dar asta nu-i decît o părere personală , normal ar fi fost o literă/semn grafic distinct , cum au rușii , nu un semn/literă derivat din i sau a. Așa cum se prezintă acum este un a (sau i) cu un semn diacritic .
    Oama de tinichea a pus cumva punctul pe j ... Cred că este intr-adevăr important cu cine conversăm în scris , și în ce context. Nu că X sau Y nu ar merita ț secunde în plus/minus , dar poate conversația respectivă ( taclale , baliverne, cetuială , cum vrei să-i spui ) nu merită efortul de-a scrie complet corect...Cel puțin în opinia unora dintre noi. Și mie mi-e greu să scriu, nu sînt un dactilograf prea bun , trebuie să mă uit la tastatură cînd scriu .Încă nu știu atît de bine poziția literelor , și , deși folosesc ambele mîini la scris, tot cu două - trei degete scriu, nu pot să folosesc 8 sau 10 degete ca unii semeni mai dotați în ale dactilografiei. Poate tocmai de aceea mă străduiesc să scriu corect din prima , să nu fiu nevoit să tot corectez , că nu-mi place să trimit texte greșite...Un fixism de-al meu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred că abia aici începem să ne apropiem de adevăr de fapt.
    Și Oama și tu ați atins două laturi probabil la fel de valabile. Aparent, conversația respectivă (subiectul și / sau importanța pe care i-o acordăm) pare să fie cea care dictează în prima fază modul de abordare, urmată la mică distanță de apropierea față de persoana respectivă. Probabil cei care îmi scriu mie la modul respectiv, nu scriu la fel și într-un mail oficial. Adică, sper.
    Tocmai de-aia am tras semnalul de alarmă, ca să nu devină o obișnuință. Exact de-asta, poate că și tu ar trebui să încerci să urmezi totuși recomandările ălora de la academie. Nu musai pentru că ar avea dreptate, dar nu poți să știi când ajunge CV-ul sa fie citit de unul mai pedant, care o să se gândească "ăsta nu știe că se scrie sunt și nu sînt?" Și poate CV-ul ajunge în coș și pierzi o șansă, pe motiv că ai vrut să-ți demonstrezi, la momentul și în modul nepotrivit, independența față de niște reguli pe care nu te-ar costa mare lucru să le urmezi. Nu zic că e foarte probabil să se întâmple, dar nici imposibil nu cred că e.
    Pe de altă parte, probabil depinde și de frecvența acelor conversații. Eu sunt nevoit să corespondez în scris cu foarte multă lume, în principal pe motive de servici. Asta înseamnă că by default, tendința mea este să scriu cât se poate de corect, pentru că majoritatea sunt documente oficiale, de o mai mică sau mai mare importanță, dar totuși oficiale. Prin urmare, mi s-a părut...nu periculos, dar ineficient (mai degrabă) să adopt stiluri diferite de scris în funcție de persoană sau conversație.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am mai trimis un mesaj pe subiect, nush cum sau de ce a disparut... In fine.
    Ca si Sorin, nu-s de acord cu urmarea regulilor academiei in materie de scris. Hotarirea a fost luata in pripa si-ntr-un moment de "revolta" impotriva trecutului, cind s-au adoptat schimbari de dragul schimbarii.
    Cind eram copil, vedeam oameni folosind apostroful in loc de cratima...si n'a mai murit nimeni din asta :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Aaa, si-acu ca vazui mesaju' ajuns, prinsai curaj sa dezvolt...ideea 2.
    "Staiful" (cu sh) cu care scriu depinde absolut de destinatar, de nivelul de cultura si simt al umorului pe care estimez ca-l poseda. E oarecum ca alegerea unui outfit, intre prieteni merge lejer, la interviu bagi "4 ace".
    Diacritice...nu folosesc nici batut(a) la typing. Nu vad rostul, e usor - ca cititor - sa le ghicesti.

    RăspundețiȘtergere