sâmbătă, 12 martie 2016

Episodul 96: Test Drive.

Dacă nu știți, vă zic io acuma: e mișto rău când plouă în deșert și toată lumea râde, da’ la unii nu e chiar râsul lor. Dacă ați citit prin presă (probabil nu) ați aflat deja că au fost o grămadă de zone inundate, în special pe lângă Jebel Ali unde e mai jos terenul. Apa de jumate de metru în vile, mașini făcute vărzucă, apa ieșind din pereți prin diverse crăpături, șmecherii de-astea demne de Vaslui.
Pe plan propriu și personal, n-am avut nici o problemă majoră. În ziua cu ploaia eram programat la dentist, da’ am dat telefon și am anulat, am reusit să evit bucata aglomerată de lângă intrarea în Discovery Gardens iar acasă a fost suficient un ocol micuț prin cartier ca să evit un giratoriu inundat și două zile am parcat mașina afară că subsolul era impracticabil (pentru păpuci, nu pentru mașină).
Well, chestia asta mi-a amintit de Jakarta și de modul supermeseriaș în care se inunda autostrada spre aeroport, jumate din Kemang și o treime din restul orașului. Aici buba a fost în FreeZone. V-am zis deja că zona aia e mai joasă. Prin urmare, băjetzii au construit acolo o stație de drenaj. Partea nashpetten a fost că a plouat atât de tare în atât de scurt timp, că s-a inundat stația de drenaj, scurt circuit, la revedere drenaj în toată zona. N-a mai durat mult dup-aia și toată autostrada a fost sub apă pe ambele direcții, toate cele 14 benzi. Cum masinile îș doar atâta, mașini, nu submarine sau amfibii, evident că unele din ele au rămas nițel în apă. Asta a sporit blocajul și mai și, așa că două zile zona de lângă servici a fost un coșmar.
Joi dimineață la ora 7:30 deja coada avea vreo 3km pe 6 benzi, și a trebuit să merg dincolo de linia galbenă vreo 200m până am ieșit din autostradă spre intrarea în complexul nostru. La plecare, a fost mai simplu pentru ca tot traficul era practic sub noi, și pe direcția spre Abu Dhabi. Cum totul era blocat 3km mai încolo, nu venea nimeni din sensul ăla, așa că am mers spre casă fluierând.
Spre surprinderea mea, deși ploaia asta a fost mult mai serioasă decât aia de acum 3 luni, băjeții de aici de la bloc au fost mult mai iuți în rezolvare, așa că azi la prânz când am revenit din oareșce drumeții, am parcat în subsol și nici nu m-am udat la ciupici.
Da’ ca să revin la ideea de bază, problemele de pe drumuri din ziua de ploaie m-au făcut să mă gândesc ceva mai serios dacă nu cumva e cazul să trec de la sedan la un SUVAcum mulți ani, când a ieșit pe piață Q5, m-am dus și am făcut test drive cu el. Când a apărut Q7 ăsta nou, m-am dat și cu el. Din păcate (sau din fericire) n-am fost convins. Sigur, sunt mașini frumoase, dar nu m-am simțit bine la volan. Poziția ridicată asigură vizibilitate mai bună, dar dacă nu mă simt „acasă”, degeaba.
Așa că dacă tot am avut timp la dispoziție, am trecut pe la prietenul Abdullah și pentru orientare în teren, m-am dat nițel cu Q3. Nu de alta, dar bugetul pentru un Q5 sau un Q7 e mult peste ce aș putea eu să aloc pentru problema asta.
Mă, nu e rău deloc. E mai mică și deci nu am senzația aia nesuferită de camion, e totuși suficient de vioaie, dar...Tot e prea sus. Mă URC în mașină, nu mă așez în ea. Era atât de sus, că am coborât scaunul la maxim și tot n-am reușit să mă simt confortabil. Protbagajul pare micuț, și am oareșce dubii că umbrela încape, chiar pe diagonală. Bine, probabil încape, da’ a trebuit să-i găsesc bube ca să mă liniștesc, și ca să nu fie numai chestie strict de toane și subiectivism. Nu sunt om de SUV și pace bună! Culmea e că am plecat cumva pornit să-mi placă, da' când am ajuns la fața locului, n-a mers. It just doesn't "click" into place...
Înapoi la showroom și hai să vedem cum e S3 pe șosea.
Pe circuit știam deja că e foarte mișto. Pe șosea...e ca o mașină făcută pentru circuit. Nici nu te-ai apăsat nițel pe ea că deja ai 100km/h și trebuie să frânezi. Și când frânezi, apoi frânezi nenică! Foarte mișto, foarte ușor de dozat după ce te înveți cu ea, dar totuși brutal. Și asta era în Drive. Pe Sport, e și mai și. Una peste alta, e o mașinărie absolut grozavă ca să te distrezi cu ea, ai mereu un rânjet de-ăla tâmp pe moacă, gen "no ni la ea mă ce știe să facă", absolut superbă pe circuit, dar pentru mersul zilnic la servici? Mmmm, nu cred. Mi se pare prea nervoasă și brutală pentru gustul meu.
Așa că m-am desumflat (nu de tot dar p-aproape), și vorba lui Clarkson, "back to studio"! Nu c-aș fi făcut mulți purici și de data asta, că am luat noul A4 (pe numele lui B9) și hai să văd ce fel e și ăsta.
E o șmecherie cu B9-le. Când l-am văzut prima oară în tablă și sticle la Dubai Motor Show, n-am fost prea impresionat. Adică am fost, dar negativ. Pur și simplu, interiorul mi s-a părut ieftin. Plasticul nașpa, ceva nu era la locul lui. Din fericire, masina care a ajuns la vânzare e așa cum trebuie. Și din cauza asta, mi-a cam căzut fața și am început să băloșesc. Na, e ce-mi place mie sa fie. Tot suspin după cutia multitronic, DSG-ul ăsta parcă e prea brutal pentru ce-mi trebuie mie (în special la viteze mici), dar e posibil să fie chestie de obișnuință. Noul aranjament al comenzilor pentru viteze iarăși necesită nițică adaptare, iar când am revenit și am predat mașina am avut un moment blond, că nu găseam poziția P. Nici n-aveam cum, că e buton, nu poziție a manetei de viteze.
Una peste alta, sunt destule diferențe. Mult mai multe decât între B7 și B8. Când am cumpărat mașina asta, n-am avut nevoie să învăț nimic special. Totul era la locul știut, totul funcționa la fel. Asta m-a cam învârtit nițel și nu pot spune că apreciez foarte tare fenomenul. Probabil am o fire prea conservatoare și de-asta nu apreciez schimbările multe și bruște. Câte puțin așa, da, e ok. Prea multe de-odată, și neuronul se blochează.

Prin urmare, niciuna dintre mașinile cu care m-am distrat azi nu m-a impresionat suficient. 

Ceea ce probabil e foarte bine, că altfel cine știe ce prostii mai faceam...

Un comentariu:

  1. Ni al el , se joacă copchilu' cu jucăriile oamenilor mari ! Da , da-i taare fain ! Missa like this too .

    RăspundețiȘtergere