duminică, 31 iulie 2016

Episode 98: Hadji Tudose ver. 2.0 improved.


So, dacă știți ceva doctor de creiere sau dealer de piese de schimb pentru oameni, nu vă sfiiți cu o recomandare! Pentru că pe bune, o iau razna. Care mai vreți raznă, hue hue, too late for that, deja am luat-o eu pe toată!
Pe drum spre casă venind dinspre showroom-ul Lexus, m-am uitat eu la kilometraj și am băgat de seamă că am făcut vreo 550km cu benzina asta. Adicătălea, mai am vreo 100km autonomie înainte să se aprindă becul. Mboon, asta nu-I mare problemă, dar după ce am ajuns acasă, m-am uitat pe net și am văzut că habib guvernul a constatat că prețul petrolului s-a dus iarăși la vale, și-n consequență pentru luna august benzina e mai ieftină cu 8.8%. Whooow!
Ei, ăla a fost momentul în care creierul meu a decis să ia o pauză, sau s-a stricat, sau nu știu ce dreaq a făcut.

"I've forgot how to brain..."


Pentru că pwwla mea, primul gând a fost: “whoaaa, deci alimentez pe 1, cu benzină ieftină!!! Da’ azi e abia 29, deci mai am două zile și numai 100km autonomie, deci clar, NU MAI IES DIN CASĂ decât ca să merg la servici”.



Și pe bune dacă pot să înțeleg ce dracu’ mi se întâmplă. De ce? Păi, pentru că da, se ieftinește benzina și e foarte bine, da’ economia este de vreo 6 – 7 dhs la un plin. Adică…o șaormă? O pâine cu semințe? Nici măcar un manakeesh, că ăla e 8dhs. Pe bune, dacă aș fi fost un amărăștean de-ăsta care mătură pe stradă sau cară cărămizi cu spatele, aș fi zis. De banii ăia, iei o ditamai pungă de orez și un kil de ceapă, mănânci o săptamână. Dar la mine chiar nu e cazul. Și atunci de ce dracu’ am reacționat așa? Și nu-i numai că a venit ideea respectivă și a trecut, așa cum mi se întâmplă de obicei (periodic, mă apucă brusc dorul să schimb telefonul sau mașina) când evaluez dacă un anume lucru chiar îmi trebuie sau e de fapt doar o toană.
Noooo, au fost ore întregi în care chiar am fost încântat de idee, ca și cum ar fi fost cine știe ce sclipire de geniu! 
Moaaa, o să economisesc 7 dirhami întregi, vă dați seama!?

Are you fuckin' kiddin' me?


No really, WTF is wrong with me?

Acuma, ce ziceam despre coada motanului?

joi, 28 iulie 2016

Episodul 97: Verde



Ăsta e un post cvasi-politic. Desigur, e părerea mea, și dacă nu vă place n-aveți decât să nu citiți sau să nu fiți de acord. Nu-i nevoie nici măcar să-mi spuneți că greșesc.
Deci vara e cald. Asta o știm cu toții, deși profeția emisă cita doar fenomenul revers: “iarna nu-I ca vara”. Corolarul  însă ar trebui să fie la fel de valabil, și deci vara nu-i ca iarna. Deci cum ziceam, e cald. Bine, aici e cald și iarna, da’ totuși, vara nu-i ca iarna. Ziua începe frumos și pașnic, cu un 33°C subtil, da’ n-apucă să se facă 10 și deja se schimbă prima cifră din 3 în 4. Când bate vântul dinspre deșert, se simte ca atunci când deschizi cuptorul. Când bate dinspre mare, e ca în saună.
Oricum, ieri sau alaltăieri scria în ziar un titlu de-ăla dibaci, gen “Cea mai mare temperatură din toate timpurile, înregistrată ieri în Kuweit”. Ceva gen 54°C. Deci surpriză mare, în Kuweit, vara, e cald! Ok, au dreptate. Mult mai interesantă însă mi s-a părut formularea folosită în text nițel mai încolo, și anume “highest reliably recorded”.
Eu sunt un sceptic convins și declarat în ceea ce privește prostia cu încălzirea globală provocată în principal de oameni. Nu cred în poveștile alarmiste, nu cred în “97% din oamenii de știință sunt de acord”. Înainte să vă înnodați chiloții de furie și oripilare, da, sunt de acord că se încălzește, da’ nu musai din cauza oamenilor. Așa încât, mi s-a părut foarte hazlie schimbarea de direcție a suporterilor apocalipsei climatice. Până acum, se dădeau de ceasul morții că în 10 ani o să ne prăjim, apoi o să ne înecăm în timp ce o să fierbem, mor urșii polari (deși la faza asta ar fi trebuit să întrebe și focile ce părere au), mno, doom and dispair all over the place. Din nefericire pentru ei, deja au trecut cei 10 ani de când au profețit chestia și nu numai că nu ne-am prăjit și nu ne-am înecat, da’ nici măcar n-am transpirat mult mai tare ca alte dăți. Până acum, era la modă să spună că “uite temperaturile înregistrate din 1850 încoace (dar vă rugăm să nu vă uitați la 1936, n-aveți nimic de vazut acolo), cresc într-una! Și asta numai din cauza ta cu mașina ta cu tot, că dacă mergeai pe jos nu se întâmpla așa o nenorocire!” Acum au sucit-o spre “păi stai, că valorile alea nu sunt de încredere”. Până mai ieri erau, că slujeau scopului... Așa că na, trebuie schimbat ceva, și doar n-o să recunoaștem public “păi, a fost doar un tun să punem mâna pe fonduri, n-am crezut cu adevărat ce-am declarat”
Un fel de Brexit campaign așa…
Poate vă întrebați de ce îmi bat capul cu asta. Well, adevărul e că nu prea mi l-aș bate, da’ de când în ziare un titlu din 3 conține cuvântul “atentat”, mă gândesc ceva mai des la asta. Și sunt de părere că energia ieftină, abundentă și accesibilă tuturor e un pas foarte bun, important și mai ales obligatoriu pentru dezvoltarea umană. Iar energiile “verzi” care costă de 5 ori mai mult, ocupă o grămadă de teren, sunt complet imprevizibile și ineficiente cred eu că sunt exact opusul a ceea ce e nevoie în direcția asta. Energia abundentă și ieftină este motorul progresului. Iar progres înseamnă și educație, educație înseamnă și rezistență sporită la bullshitul propagandiștilor, și probabil unii retarzi or să aibă probleme crescânde în racolarea de adepți pentru scopuri ticăloase și deci na, poate o să putem călători în siguranță în mai multe locuri din lume. Energie ieftină înseamnă și condiții de trai mai bune și posibilități de dezvoltare pe plan local și na, asta reduce și imigrația. Bine, renunțarea la “money for nothing and chicks for free” ar reduce și mai mult respectivul fenomen, da’ nu vrea nimeni să mă asculte oricum.
Ziceam că e cald. Da’ nu-i bai, n-am divagat decât nițel, pentru că acum 10 ani făceam poză la birou și ce să vezi, tot 46°C arăta termometrul! Că pwwla mea, vara nu-i ca iarna!
Da’ fiind foarte cald, mi se cam prăjește kwwrul când mă bag în mașină, mai ales dacă a stat nițel la soare. Incredibil ce se încinge plasticul ăsta nenorocit de la scaune. Cum adică “ce plastic”? Păi na, din motive legate de aceleași personaje ca mai sus, vaca ajunsă hamburgheri e nașpa. Bine, și din motive de lăcomie corporatistă, presupun. Oricum, ideea e că scaunele de la mașina mea sunt acoperite cu “piele ecologică”. Piele my ass! Mă, nu există decât un singur fel de piele: aia care la origine a ținut la un loc mațele și mușchii unui animal. Că vacă că cal că măgar că papagal că parapopârcăniță, animal să fie. Dacă n-a zis la un moment dat muuu, miau, iiiiihaaa sau alte onomatopee zoologice, AIA NU E PIELE! E un mare și puțitor kkt, E PLASTIC, fu-tu-vă morții și răniții mamelor voastre! E din petrol, indiferent ce mizerie de nume îi puneți voi.
Motiv pentru care sunt uber-mega-super ofticat pe porcii de la Audi care au decis că are sens să pui plastic pe scaunele unei mașini. Pe bune dacă îmi păsa dacă puneau pânză/stofă ce e aia care vine ca standard în Europa. Textil. Da’ plastic? FMM! 



Și sunt și mai ofticat pe retarzii de la Al Nabooda că au ales mizeria asta de plastic ca standard pentru mașinile importate aici. Pur și simplu, nu poți să ai A4 cu material textil, ceea ce suge puternic de tot în opinia mea.


Așa că m-am gândit să schimb brandul. Nu foarte tare, că zgârci și îmi place Audi. Da’ ceva care să nu mă fufu la icre cu chestii de-astea. Din păcate, nu prea ai ce. Premium, și ăilalți fac la fel. Și Mercedes și BMW pun mizerie de-asta “ecologică” pe seria C-Klass sau 3-series. Nu știu de Lexus (bine, în broșură ei zic piele, da’ și ăștilalții zic la fel, FMM), dar din nefericire Lexus la același nivel de echipare cu A4 al meu cam bate la 200k AED (față de 150), ceea ce este scump. Iar dincolo era mai ieftin halatu'. 
Ne-premium, nu-mi place nimic și ce nu dai la început în showroom dai dup-aia la service. Ceea ce este o mare problemă, că partea de free service e unul din principalele motive pentru care am luat Audi. Și cutia multitronic. Și Abdullah. Ok, ok, am luat-o cu sufletul nu cu creierul.

Later Edit: am dat o tură pe la Lexus, să mă uit mai de aproape la mașină și poate să pun niște întrebări, un drive test ceva, să fie tacâmul complet și treaba bună. Cu ocazia asta, am aflat iarăși de ce îmi tot cumpăr Audi. Am petrecut cam 20 de minute cu învârtit în showroom, urcat în mașină, dat roată și încercat toate butoanele posibile. Asta a fost degeaba, că nu merge absolut nimic dacă nu e ceva cheie/contact pus. Portbagajul nu se deschide și n-am putut să văd cât e de mare, scaunele nu se reglează așa că n-am putut să aflu dacă mă simt bine la volan sau nu sau dacă mai are cineva loc în spatele meu după ce îmi reglez scaunul, da' în fine, să zicem că astea s-ar fi putut dovedi ok la final. Din nefericire, în toate alea 20 de minute am fost ignorat complt de cei doi tovarăși care erau p-acolo. Sigur, erau ocupați cu altcineva, da' chestia e că și la Audi sunt ocupați cu cineva, da' asta nu-i oprește să-și ceară scuze de la acel cineva, să vină la mine să mă întâmpine și să-și ceară scuze și de la mine că nu mă pot servi imediat, dar de îndată ce termină cu clientul prezent vom sta de vorbă...

M-am gândit inclusiv la ceva electrică, sau măcar hibridă. La o adică, aia electrică poate merge s-o încarc la servici. E drept că drăcia de încărcător nu cuplează decât dacă bagi cardul special care desigur că nu e gratis, da’ oricum e o problemă muu. Pentru că la momentul ăsta, nici o masină electrică nu este aprobată de guvern pentru vânzare către public. Iar cea mai ieftină hibridă de la Lexus (singurii care merită încercați) este mult prea scumpă pentru bugetul meu. Sigur, sunt vreo 40 de masini electrice ale DEWA, dar nu fac altceva decât sa stea prin parcări să dea bine la poză, că nu le folosește nimeni în trafic. Nici nu sunt sigur că au numere (vezi mai sus).

Și pentru că veni vorba de electrice, iarăși la ziar mare articol mare cum că Solar Impulse2 a făcut ocolul pământului folosind numai energie solară. Ok, bravo vouă cetățeni! Ați reușit, sunteți cei mai tari!!oneoneone!! 500 de ore de zbor, 42000km, fără alimentare. How cool is that? Super cool, ar zice unii. Eu, nefiind o persoană foarte cool și fiind mai sceptic de felul meu, am cautat O informație. Una. Termen de căutare? “Payload”
Dacă nu știți ce e aia, vă zic acum: sarcină UTILĂ. Well, ca mai toate drăcoveniile eco, aeronava numită Solar Impulse2 este un monument de inutilitate.
Hai să vedem câteva rânduri de cifre:
Solar Impulse Project                                                   Boeing 737-600
cost:                         170 mil, $                                                60 mil, $
anvergura:               71 m                                                        36m
lungime:                   22m                                                         31m
sarcină utilă:          ? kg                                                        110 pers + 19m3 cargo
viteza de croazieră  70km/h                                                    830km/h
cost combust           0                                                              0.5 mil $

Sigur, e dată o diferență de 400kg între greutatea avionului la gol și greutatea maximă admisibilă pentru decolare, deci na, dacă piloții nu sunt foarte grași, avionul ar putea să ducă vreo 150 de kile de ceva. Nu știm de câte ori sau ce anume acel ceva, că nu pare să existe nici un spatiu disponibil, dar să zicem că astea sunt detalii perfectibile. Tot ansamblul a fost calculat la limită. Încărcarea mai aproape de limita aia de 400kg poate să reducă semnificativ numărul de aterizări/decolări (material fatigue and shit). Dar să zicem că rezolvă și asta cu ediția 3 și amenajează ceva spațiu pentru niște instrumente, că la altceva decât ceva cercetări științifice e greu de imaginat la ce ar folosi. Și încerc să-mi dau seama ce avantaje poate oferi față de o aeronavă normală, un balon sau o dronă performantă, da’ până acum nu mi-am dat seama. Probabil niciunul, că dacă era ceva probabil se lăudau deja peste tot cu aia.
Probabil deja apar ca fiind retrograd și împotriva progresului, că tot găsesc nod în papură la orice tehnologie nouă. Măi, nu cred. Dar sunt de părere că progresul real o să vină atunci când soluția cea nouă va aduce un avantaj clar și palpabil față de soluția veche / clasică.
Dar deși SI2 zboară gratis iar un B737 are nevoie de 1000$/ oră pentru combustibil (7 ore de zbor/plin de combustibil = 985 USGall/oră), tot nu iese la socoteală dacă privești un pic mai în ansamblu situația. Din nefericire, un B737 poate zbura foaaaarte multe ore de diferența de bani de la costul de achiziție. Mai bine de 100 de mii de ore de zbor. Apoi, discutăm de pasageri și marfă. 100k de ore de zbor, a 7 ore fiecare zbor, înseamnă cam 14mii de zboruri. Să zicem nu 110 ci doar 60 de pasageri și 10 tone de marfă pe fiecare zbor (ocupare la jumătate, deci nașpa), și ne iese că pentru cele 170mil $ cât a costat să zboare două persoane cu avionul solar, ar fi fost transportate o grămadă de persoane cu bagajele lor cu tot și niște tone de marfă. Și asta e exact partea pe care nu vrea nimeni s-o vadă. Cea mai mare parte a avioanelor nu zboară de amorul artei. Zboară cu un scop. Să transporte oameni, să transporte marfă, să facă o treabă sau alta. 
SI2 a zburat 500 de ore fără să aibă ce alimenta. E foarte bine, dar…de ce? În afară de a zbura dintr-un loc într-altul cu costurile de rigoare pentru sănătatea piloților, ce a realizat? A demonstrat că un aparat electric poate funcționa 500 de ore fără să se strice? Nici măcar asta, pentru că după vreo 250 de ore de zbor și pe la jumatea distanței, a trebuit să schimbe bateriile. Și dup-aia a trebuit să aștepte vremea bună. WTF!? Ce naiba, ne întoarcem 200 de ani în urmă când vasele trebuiau să aștepte vântul și fluxul ca să poată ieși din port? Unde e progresul? Pentru ce facem asta?

Revenim mereu la bani și costuri, pentru că așa funcționează lumea în care trăim. Pentru că aparent, e foarte la modă să fii “verde” pe banii altora. Pe banii proprii, ne mai gândim. Fără subvenții masive din bani publici, tehnologiile astea sunt moarte. Și poate banii ăia ar putea fi folosiți și la altceva decât la lustruit potcoave de cai morți. Pentru că la sfârșitul zilei, s-au cheltuit pentru transportul a nimic (singura încărcătură au fost piloții, tot 2 cât are și 737-le) pe o distanță de 42000km, aceiași bani cât să transporți 7000 de persoane și 1400 de metri cubi de marfă pe o distanță de 400000 de km. Așa că mă întreb din nou: de ce?