sâmbătă, 28 septembrie 2013

Episodul 64. Poveste

Stătea relaxată. Se cam plictisea, și nu văzuse pe nimeni de câteva ore. Stătuse toată noaptea pe terasă cu gașca, reușise să și mănânce câte ceva. Nu e chiar simplu să-ți faci rost de hrană, când ai atâția tipi cu care să împarți teritoriul. Din fericire, odată cu răsăritul, toți ceilalți se cam retrăseseră prin ungherele proprii, la adăpost de soare și mai ales de prădători. O văzuse și pe Eva dând târcoale ceva mai devreme, așa că...Fusese de părere că e mai bine să renunțe la un fel de mâncare decât să ajungă masa Evei. Platoul Soarelui Mic era pustiu, Marele Zid Alb era pustiu, paravanul de bambus părea și el pustiu. Nimeni pe nicăieri...
Tsktsk tsktsk.
Se răsuci aproape instantaneu spre sursa chemării. E bine să fii precaut, nu știi niciodată când dai peste un tip cu idei ciudate, plin de nervi și dornic să-și afirme talentele. Chiar era un tip. Străin. Nu-l auzise venind. Oare fusese acolo de mai înainte, sau abia acum venise? Oricum, era un strain. Nu avea nimic special, ba chiar enervant de banal. Mijlociu, din toate punctele de vedere. Slăbuț, cu pielea parcă nițel translucidă. Ar fi preferat pe cineva mai bronzat nițel...Wait, de ce să-l prefere, de ce să se gândească la sex? Îngrijorător gând, dar atât de persistent...
„Nu-mi amintesc să te fi văzut pe Platou sau la Zid” zise fata.
„Nu prea vin pe acolo. Am locul meu” răspunse calm străinul.
„Unde?”
„Dincolo de Zid”
„Te lauzi! Nu trece nimeni dincolo de Zid. Nu ai cum!”
„Nu e nevoie să mă crezi. Nici nu îmi pasă dacă mă crezi. Dar așa e”
Fata își ridică capul și se rasuci spre noul venit, apoi se apropie rapid câțiva pași. Străinul rămase nemișcat, cu ochii ațintiți pe ea. Îl studie puțin mai atent. Interesanți ochii ăia...Avea totuși un aer ciudat, și nu-și dădea seama de ce. Părea...rece.
„Dacă ai locul tău așa de bun, de ce ai venit aici?”
„E mai cald puțin. Locul meu e cam friguros. În plus, nu sunt singur acolo”
Deci chiar era, rece, nu fusese doar o impresie. „Ai pe cineva?”
„Hmmm. Da, și nu”
„Cum adică? Ai sau nu ai?”
„Nu am pe nimeni. Mai este cineva acolo, dar nu e de-al nostru”
„E un uriaș?”
„Nu. E un Gigant.  E mult mai mare decât Uriașii. E mult mai mare și decât Eva”
„Te lauzi. Nu există cineva mai mare decât Eva! Iar giganții nu sunt adevărați, nu există în realitate”
„Ba da. Există. Am văzut-o pe Eva fugind din calea Gigantului, și pe bună dreptate”
„Ești un mincinos ordinar și n-am de gând să mai stau de vorbă cu tine. Pleacă!”
„Am chef să stau la căldură, indiferent dacă îți place ție sau nu”
„Ești un lăudăros. Nu vreau să fac sex cu tine”
„Nici nu mi-am pus problema. Dar văd că tu te-ai gândit deja la asta”
„Vrei să spui ca sunt ușoară? Ești pe cale sa mănânci bătaie, să știi!”
„Vreau să spun că ai amintit de sex, deși eu n-am pomenit de așa ceva. Nu e nici o rușine să ai chef de sex, indiferent cu cine”
„Crezi că sunt frumoasă?”
„Asta e capcană. Dacă spun că da, o să zici că vreau să facem sex, dacă zic că nu, o sa spui că sunt înfumurat. Dar da, ești atrăgătoare”
„Doar atât?”
„Multumește-te cu atât”
„Ești nesuferit”
„Se poate”
Fata pufni furioasă și îi întoarse spatele. Străinul nu păru să se miște din loc. Fata se întoarse iarăși spre el. Statea nemișcat, ca o statuie. Doar pielea palidă i se mișca în ritmul respirației. Ochii îi era clari și păreau că se uită undeva dincolo de ea.
Vibrația o simți înainte să vadă ceva. Zidul tremură violent, apoi suflul de aer trecu peste ei. Fata țâșni câțiva pași, încleștându-se de suprafața rugoasă a Platoului. Străinul nu părea să fi băgat de seamă cutremurul.
„A fost un cutremur puternic. Nu e cazul s-o faci pe grozavul, știu că oricine se sperie”
„Tsk” pufni străinul. „N-a fost cutremur. Cutremurul se simte altfel, și nu suflă vântul”
„Ba a fost cutremur, l-am simtit”
„Nu. A fost Giantul trecând prin Zid. L-am văzut de mai multe ori”
„Iarăși Gigantul ăsta! Cum se face că nu l-am vazut niciodată?”
„Gigantul e foarte diferit de noi. Stă dicolo de Zid, și foarte rar ajunge aproape de Platou. Și de cele mai multe ori când ajunge acolo, nu-l vezi din cauza Soarelui Mic”
„Azi noapte am fost pe Platou. Nu a fost o noapte bună, Soarele Mic era stins și prea puțină hrană era pe Platou. De ce nu l-am văzut pe gigantul ăsta?”
„Știu că Soarele a fost stins. Gigantul are legătură cu Soarele Mic, dar nu îmi dau seama cum anume”
Fata nu zise nimic timp de ceva vreme. Străinul era deosebit, asta era clar. Sigur, era un mincinos si jumătate, auzi, giganți în realitate! Și încă unul care să influențeze Soarele Mic. Toată lumea știe că Soarele Mic luminează numai când vrea el, spre deosebire de soarele normal, care răsare și apune mereu la fel. Dar părea așa de sigur pe el, și așa de indiferent dacă îl crede sau nu. De obicei mincinoșii se agită când le pui la îndoiala vorbele, și vor să te convingă că au dreptate. Asta e ideea, nu? Străinul nu pare să dea o musca moartă pe asta.
„Mai spune-mi despre locul tău” zise încet fata.
„Nu e mare lucru de zis. Uneori e rece. Mai ales când Gigantul e în preajmă. Sunt multe locuri unde te poți ascunde, dar Gigantul pare să te poată găsi oricând. Am tras câteva sperieturi cumplite”
„Tot cred că te lauzi. Până acum nu păreai speriat de giantul tău. Poate pentru ca nu e adevarat, ci doar în capul tău?”
„Speriat nu e chiar bine zis. Nu sunt speriat de el tot timpul, așa cum sunt de Eva. Dar uneori apare pe neașteptate, și e ATÂT de mare...Trebuie să fii foarte foarte atent în preajma lui”
„Nu înteleg cum poți sa fii mai putin speriat de gigant decât de Eva. Doar ai zis că e mult mai mare decât Eva. Dacă e adevărat, nu ar trebui să fie mai periculos?”
„Nu neapărat. E adevărat că gigantul e mult mai mare, dar Eva e mult mai rapidă. Apoi, nimeni n-a scăpat viu după ce l-a prins Eva. Cu gigantul e diferit”
„Iarăși te lauzi! Nu există giganți decât în povești, oricum!”
„Tu ai zis să-ți povestesc. Dacă nu vrei să auzi, de ce mă întrebi?”
„Cum se face că știi atâtea despre giganți? Asta considerând că nu inventezi toată povestea”
„Familia mea a trăit mereu dincolo de Zid. M-am nascut acolo. Mereu au fost giganți dicolo de Zid, dar acum e diferit. Gigantul ăsta e altfel. Ceilalți stăteau puțin și plecau. E diferit, îți spun”
„Vreau să-l văd! Nu mai cred nici un cuvânt din ce spui fără să văd și eu gigantul ăsta de care vorbești”
„Nu cred că poți să-l vezi  acum. A plecat”
„Ah, ce la îndemână e explicația asta! Cum îți cer să dovedești ceva din mincunile tale, gata, „a plecat!” ești un mincinos si un lăudăros! Nu stiu de ce îmi pierd vremea cu tine!”
„Pentru că vrei să crezi...Uite, ți-am spus că nu mint. Nu am nici un interes. Gigantul e totuși destul de previzibil. Aporape în fiecare zi, la aproape o oră după ce rasare soarele, trece prin Zid și dispare. Acum a plecat, dar o să se întoarcă chiar înainte de apus. Pot totuși să-ți dovedesc ceva din ce ți-am spus. Pot să te trec dincolo de Zid. Dar e periculos, să știi, chiar când gigantul nu e prin preajmă”
„Iar te lauzi. Crezi că mi-e frică și o să renunț? Nu mi-e frică! Du-mă dincolo de Zid!”
„Nu am zis că ți-e frică, am zis că e periculos. Chiar nu asculți ce spun? Apoi, ai mai uitat ceva. Nu sunt obligat să te duc dincolo de Zid”
„Ba da, dacă vrei sa te cred!”
„Nu-mi pasă dacă mă crezi sau nu”
Fata pufni nervoasă și îi  întoarse spatele. Era imposibil să-ți păstrezi cumpătul cu el. Un enervant și jumate. Așa sigur pe el, și cu ochii ăia ficși și reci. Naiba să-l ia! Nu are nevoie de nimic de la el, și poate să-și ia adio de la sex...Ce naiba!!?? Iar se gândește la sex?
Și totuși, curiozitatea o macină. În plus, plictiseala. Ce să faci până când cade întunericul? Și dacă totuși e adevărat? Dacă totuși există giganți dincolo de Zid?
„Nu vrei să ma duci dincolo de Zid? Nu mi-e frică, să știi”
Străinul se întoarse încet spre fată. O privi un pic, apoi zise încet:
„Nu sunt obligat să te duc nicăieri. Dacă vrei să mergi cu mine, ar trebui totuși să fii mai politicoasă”
Fata pufni frustrată, apoi acceptă realitatea. Dacă vroia să-și satisfacă curiozitatea, era mai util să-și înfrâneze nervii.
„Foarte bine. Vrei să mă duci dincolo de Zid...te rog?”
Străinul își întoarse spre ea privirea fixă, apoi zâmbi cu toată gura.
„Te duc. Este periculos și trebuie să mă asculți. Mergem când ești gata”
„Sunt gata”
Străinul se întoarse în loc apoi porni cu pași repezi de-a latul Zidului. Ajunse la marginea Platoului, și se opri la fel de brusc precum pornise. Reflexele fetei nu erau însă cu nimic mai prejos, și se opri lângă el aproape în același moment. Străinul se întoarse de câteva ori în loc, examină cu atenție marginea Platoului, apoi porni iarăși în fugă. De data asta, în lungul Zidului.
„Ești sigur că încolo trebuie sa mergem?” întrebă fata cu o umbră de neliniște în glas. „E periculos sa mergi de-a lungul Zidului. Nici nu se vede capătul”
„Da. Nu mai întârzia și ține aproape. Ți-am zis că e periculos”
Nu dură însă foarte mult. Zidul se termină brusc, cu un alt platou. Fata se reorientă după noul platou, deși Străinul era încă orientat după Zid.
„Doamne, ăsta e platoul pe care îl folosește Eva!” scânci fata, simțind că o ia cu frig. Începu sa se întrebe dacă fusese înțelept să-și urmeze curiozitatea. Nu era deloc de glumă cu Eva.
„Da, Eva vine pe aici, dar niciodată nu stă prea mult. Să ne grabim”
Străinul porni în fugă pe marginea platoului, urmărind Zidul și marginea lui. Ajunse curând la o ieșitură și se opri din nou.
„Pe aici intrăm. E foarte îngust, dar dacă te străduiești ai să încapi. Ah, și trebuie sa te răsucești”
„Așteaptă” zise fata, dar străinul deja începuse să se strecoare prin Zid.
Străinul își încovoie spinarea, strecurându-și corpul puțin câte puțin printre marginile drepte dintre Zid și Platou. Imediat însă, trebui sa se înconvoaie în direcția cealaltă. Marginile Zidului se suprapuneau aproape perfect, lăsând totuși suficient spațiu cât să se strecoare o persoană. Una agilă. Un Uriaș n-ar fi încăput niciodată pe acolo, și probabil ăsta era și motivul pentru care Străinul nu văzuse niciodată un Uriaș dincolo de Zid.
Trecându-și pe rând membrele prin spațiul îngust, Străinul ieși putin câte puțin dincolo.
Fata avea probleme. Se încovoiase destul ca sa treacă de primul labirint, dar acum era poziționată invers și nu se putea răsuci ca să treacă de al doilea. Materialul Zidului era prea lucios ca sa se poată împinge cum trebuie în el. Era blocată într-o poziție imposibilă. Ăsta să fie sfârșitul? Oare gigantul o s-o mănânce? Își dădu seama cu surprindere că nu mai pusese la îndoială exstența gigantului. Prostii. Giganții nu există decât în basme.
„M-am blocat. Nu pot sa ma răsucesc mai mult. Unde ești?” zise într-un final fata.
„Încearcă să te retragi și să intri din nou. Nu ai văzut cum am facut eu?” se auzi puțin înfundat vocea străinului.
Fata pufni iritată, apoi încercă din nou să se rasucească. De data asta, picioarele găsiră un loc mai larg. Fata se retrase încet unduindu-și corpul, și se pomeni într-un culoar paralel cu Zidul. De-o parte și de alta, Zidul părea impenetrabil. Locul era suficient de lat cât să-i permita mișcarea, dar nu mai mult de atât. Începu sa înainteze cu băgare de seamă, cautând din ochi o deschidere către oricare parte.
„Unde ești?” se auzi vocea străinului, undeva în urmă.
„Am găsit un fel de tunel”
„Ah, bine. Mergi în continuare și nu te abate. Eu sunt aici. Nu mai ai mult”
Încurajată, fata spori viteza. Nu cu mult, totuși. După câteva lungimi, apăru o ieșitură spre dreapta. Locul între margini era însă foarte îngust. Încercă să se strecoare, dar nu reuși decât să-și prindă o mână între margini. Speriată, încercă să se retragă dar mâna îi era în continuare înțepenită între margini. Un fir de frig o scutură, și-și dadu seama că se simțea într-adevăr un curent de aer rece. Ceva o apucă de mână.
„Eu sunt” zise străinul. „Poți să treci și pe aici, dar trebuie sa fii orientat invers. Iar dacă erai orientată invers, ai fi trecut prin prima ieșire. O să te apăs pe mână. O să te doară, dar o s-o poți trage înapoi. Ți-am zis să nu te abați. Gata?”
Fata respiră iute de câteva ori, își încordă spatele, apoi anunță:
„Gata”
Mâna străinului apăsă puternic pe încheietura ei, încovoind-o în direcție opusă celei normale. Țipă ascuțit, dar trase spre ea. Eliberată de sub muchia Zidului, fata îșî strânse mâinile lânga ea.
„Acum ce fac?” întrebă încercând să-și înfrângă durerea.
„Mergi în continuare, cam tot atât cât ai mers și până aici. Apoi te oprești”
Fata suspină, apoi se puse în mișcare. Mâna o durea încă, dar deja durerea începea să se risipească. Nu după mult timp, zări deschizătura. Era clar mult mai mare decât cea în care își prinsese mâna, și reuși să treacă prin ea cu o miscare suplă.
Era dincolo!
Străinul stătea pe Platou privind-o de la câțiva pasi. Fata privi în jur, plină de curiozitate. Platoul era vast, și se simțea foarte tare și rece sub picioare. Și foarte, foarte neted. Fata avea dubii ca s-ar fi putut cățăra pe asa ceva, dacă platoul ar fi fost orientat ca și Zidul. Ca să nu mai vorbim de celălalt Platou.
„Să ne grabim” zise Străinul. Nu e bine să întârziem pe Platoul ăsta.
„Eva?”
„Nu, Eva nu trece niciodată de partea asta a Zidului. Giganții însă...”
„Parcă ai zis că gigantul e plecat”
„Nu e unul singur. Mai este unul, nu așa de mare ca celălalt. Vine mai rar, și nu stă mult. Dar se mișcă peste tot, în special pe Platoul ăsta. Vino!”
Străinul porni în fugă de-a latul Zidului. Nu după mult timp, ajunseră la o porțiune diferită. Zidul își schimba direcția, dar și materialul. Era același material ca și Platoul cel bine cunoscut, de pe partea ei de Zid. Străinul porni să se cațere, iar fata îl urmă. Pe măsură ce înainteau, fata simți căldura crecând și încarcând-o de energie. Era mult mai bine decât pe platoul rece de pe care plecaseră. Ajunseră la un nou Platou, de data asta aproape identic cu cel de dincolo de Zid. Străinul porni în pas vioi, cu fata pe urmele lui. Trecură pe lângă un Soare Mic, stins, fata răsucindu-și gâtul în mers, Străinul ignorând complet structura albă și lucioasă.
„De fiecare dată când Soarele ăsta se aprinde, Gigantul e prin preajmă. Uneori stă acolo și nu face nimic, alteori se duce și face mult zgomot în timp ce micul râu curge în capcană”
„Ce râu? Nu am simțit nici un râu. Capcană? Iarăși inventezi povești”
„Râul nu curge decât când Gigantul e acolo. Ți-am zis că e diferit. Capcana o să ți-o arăt. E adâncă, și atât de lucioasa și de alunecoasă, că nu ai mari șanse să ieși de-acolo dacă ai căzut”
„Da, sigur” îl maimuțari fata, „iar tu știi pentru că ai căzut”
„Exact”
„Și cum ai ieșit?”
„Capcana nu era complet goală. Erau în ea lucruri pe care am putu să mă cațăr și apoi am sărit pe margine. Dacă nu ar fi fost, nu as fi avut cum sa ies de acolo. Pe Capcană nu te poți cățăra”
Aproape fără să-și dea seama, traversaseră Platoul. În fața lor se ridica un Zid normal. Porniră de-a latul lui, spre structura care se vedea în zare. Structura se dovedi a fi din bambus, spre liniște fetei. Îi cam ajunseseră surprizele pentru o bucată zdravănă de timp, era cazul sa mai aibă de-a face și cu lucrui normale. Structura de bambus însă era plină de chestii ciudate. Multe din ele erau imense, de multe ori dimensiunile lor, dar se puteau cățăra pe ele cu relativă ușurință.
„Ce sunt astea?”
„Nu știu. Gigantul le ia de aici uneori, apoi le pune înapoi”
Cumva, fata nu mai era deloc surprinsă de spusele Străinului. Lucrurile din jurul ei erau nemaivăzute și fără sens, ceea ce în mod ciudat, dădea și mai multă credibilitate poveștilor lui. Îl urmă făra teamă printr-o deschizatură relativ îngustă. Era o ascunzătoare. Sub picioare, suprafața era la fel de rece și lucioasă ca și primul Platou ciudat. Fata examină curioasă tavanul, dar materialul era complet străin. Acunzătoarea era destul de adâncă, deși probabil Eva ar fi reușit să ajungă la ei dacă nu erau foarte atenți.
„Nu ne oprim?” întreba fata
„Nu încă. Vroiai să-ți arăt Capcana. Acolo mergem. E aproape de aici”
Așa și era. Aproape imediat, ajunseră la un Zid. Străinul se cățără imediat și porni de-a lungul lui, apoi se opri. Se răsuci spre Platoul ciudat și pufni, respirând iute.
„Acolo este”
Capcana nu semăna cu nimic din ce mai văzuse fata vre-odată. Bine, nu vazuse foarte multe. Lumea ei fusese destul de limitată, cel puțin până în dimineața asta. Suprafața Capcanei era foarte lucioasă, și nu părea să aibă nici o culoare.
„Trebuie să fii foarte atent aici” zise Străinul. Mai încolo, Zidul devine foarte lucios și poți să aluneci. Desigur, asta te duce direct în Capcană. Să ne întoarcem”
Străinul se rasuci și porni înapoi pe același frum pe unde veniseră. Nu se opri și nu se uită înapoi până la ascunzatoare.
Fata examină ascunzătoarea. Era destul de scundă, dar în nici un caz o fantă. De aproape, fata era sigură că Eva ar fi putut ajunge la ei, deși ceva mai greu dacă s-ar fi retras spre partea din spate. Acolo era o bucată de zid lucios, nu foarte înalt dar suficient cât să o împiedice pe Eva. Pe de altă parte, ei ar fi putut fugi pe acolo în viteză. Era o ascunzătoare bună, și oricum străinul spusese că Eva nu se aventurează niciodată aici...Simți oboseala cum o cuprinde.
„Aici suntem în siguranță pentru o vreme” declară străinul. „Cred că putem aștepta aici. Oricum trebuie sa ne odihnim. Încearcă să dormi”
Surprinzător, fetei nu i se păru nimic ciudat. Închise ochii și se relaxă, respirând egal. În curând, adormi.
Cutremurul o trezi brutal din amorțeală. Inima îi bătea îngrozitor de repede. Se răsuci brusc, buimacă, neștiind unde se află. Străinul nu se vedea nicăieri. Încet încet, își aminti. Era dincolo de Zid, într-un loc în care probabil era un gigant. Nu-l vazuse încă, dar locul era suficient de ciudat cât să nu excludă nimic. Platoul pe care statea era orientat foarte riscant, accesibil Evei. Simți și pala de vânt, apoi vibrații ciudate, ritmice. Frica o paraliză și își simți mușchii împietrind de groază. Se lipi de Platou, încercând să ignore suprafața rece. Privi prin deschizătura ascunzătorii și își dădu seama că CEVA imens se mișcă. Paralizată de frică, fata privi creatura. Și la naiba, chiar era un Gigant!
Un nou cutremur o împietri de groază. Și da, o bucată de Zid se mișcă, lăsând gigantul sa treacă dincolo. Simți și suflul de aer binecunoscut de-acuma, apoi gigantul dispăru. Fata încercă să-și amintească din poveștile cu giganți. Nu, nu erau foarte încurajatoare. Unde o fi străinul? Oare a lăsat-o aici, sau poate e mort? Oare gigantul se hrănește noaptea? Atunci de ce e mereu plecat ziua? Ar fi trebuit să-l întrebe pe strain, dar când? Eh, poate era mai bine să fi ascultat și să pună întrebări, în loc să tot pufească și să-l facă mincinos. Ar fi plecat, dar ascunzătoarea părea destul de bună. Încet încet, se lăsa întunericul. Macar cu asta, strainul nu mințise. Gigantul revenise cu puțin înainte de apusul soarelui.
Brusc, lumina izbucni din direcția în care îl vazuse dispărând pe gigant. Nu semăna cu Soarele Mic pe care îl știa, iar soarele normal doar ce apusese. Era altceva. Era diferit. Lumina era mai palidă și mai difuză, dar izbucnind clar dintr-un punct. Fără să-și dea seama că se mișcă, fata se apropie de gura ascunzătorii. Gigantul se puse iar în mișcare, și spre disperarea fetei, se îndreptă direct spre ea. Fata țâșni spre fundul ascunzatorii, privind îngrozită cum gigantul întinde o gheară...direct spre ea. Incapabilă să se miște, fata privi gigantul oprindu-se, ghara i se încleștă de marginea unui nou Zid pe care fata nici nu-l remarcase și smuci brusc. Un curent de aer foarte rece o mătură, împins de miscarea Zidului, apoi gigantul așeză diverse lucruri imense pe Platoul pe care stătea fata. Fata simți vibrațiile, dar mai ales frigul. Toate lucrurile pe care le folosea gigantul erau îngrozitor de reci. Tocmai când panica începuse s-o lase din gheare, gigantul se mișcă din nou. Bucata de Zid se smuci iarăși, un nou val de frig o învălui pe fată, apoi gheara gigantului se îndreptă direct spre ea...Sau așa i se păru ei. Gigantul nu părea totuși să fie conștient de prezența ei. Gheara lui dispăru undeva deasupra ascunzătorii, apoi un nou cutremur zgudui tavanul ascunzătorii. Imediat, fata simți vibrații puternice și continue prin Platou, dar de data asta însoțite de o căldură plăcuta. Vibrațiile și căldura încetară la fel de brusc precum porniseră, gigantul reveni și cutremură acoperișul ascunzătorii, apoi se îndepărtă spre unul dintre Ziduri. Brusc, Soarele Mic se aprinse inundând locul cu lumina sa albă. Gigantul păru să se înconvoaie pe unul dintre obiectele imense și ciudate, apoi începu să manânce. Era clar că asta face. De la distanță, fata vedea mult mai clar diverse detalii ale gigantului. Corpul mare, capul aproape rotund, gura mică și extrem de ciudată. Ghearele...ghearele extrem de îndemânatice dar tocite. Sau poate sunt ascunse, și le folosește numai când are nevoie, așa cum face Eva? Gigantul se opri din mâncat, și se apropie din nou de ascunzătoare. Fata se retrase puțin spre fundul ascunzătorii.
Greșeală. Mișcarea bruscă atrase atenția gigantului. Gigantul se încovoie și fata se trezi privind direct într-o pereche de ochi întunecați. Împietrită de groază, fata se retrase încă doi pasi. Gigantul dezveli brusc două rânduri de dinți și întredeschise gura. Pufni de două ori, apoi se îndreptă de spate și se întoarse spre Capcană. Un șuvoi subțire de apă porni din Zid, dispărând în Capcană, apoi liniște. Gigantul se aplecă din nou, privi spre fată, apoi se îndreptă spre Zid. Brusc, Soarele Mic se stinse, iar Gigantul plecă.
Forțele o părăsiră brusc, și fata se așeză. Tremura din tot corpul, îi era foame, și vroia să ajunga pe Platoul ei, unde nu erau giganți și unde Eva nu putea ajunge.
Stătu în întuneric, privind lumina difuză și silueta gigantului în depărtare. Apoi, gigantul dispăru complet din vedere și fata rămase singură.
Sau aproape.
Tsktsk tsktsk.
Fata răspunse chemării, și nu fu foarte surprinsă când strainul apăru la marginea ascunzatorii. Venise însă de jos, nu de la Zid.
„Unde ai fost? M-am speriat groaznic. Gigantul e...”
„Parcă ziceai că giganții există numai în povești”
„Nu fi nesuferit! Unde ai fost?”
„Am cautat ceva de mâncare. Ți-e foame?”
„Da, dar acum nu prea pot sa ma mișc. Îmi tremură picioarele. Gigantul e înca aici”
„Da, dar nu mai e foarte periculos acum. A fost acolo încovoiat? A vibrat tavanul și s-a încalzit? A mâncat?”
„Da”
„Atunci asta e. Acum o să stea acolo o bucată de vreme și apoi o înțepenească. Și oricum, dacă evităm Zidul și Platoul de jos suntem în siguranță”
„De unde știi?”
„Gigantul nu ajunge niciodată pe Platoul de sus, și nu se apropie prea tare de Zid. Nu știu de ce”
„M-a văzut! S-a uitat la mine”
„Da, așa face. Dar nu a facut nimic altceva, nu?”
„A pufnit, ca o chemare. Crezi că ne înțelege?”
„Nu, giganții nu vorbesc”
Fata nu răspunse. Avea senzația că gigantul vorbise cu ea când pufnise. Ca o chemare. Dar de ce-și arătase dinții? Se scutură ca de un frison, apoi declară:
„Cred că mi-e foame. Poți să-mi arăți un loc de hrană?”
„Da, hai să mergem. Spre Platou”
Ieșiră cu băgare de seamă din ascunzătoare, apoi proniră pe Zid în fugă. Ajunseră la Platoul de sus, schimbară orientarea și continuară pe suprafața netedă. Locul arăta foarte familiar, aproape identic cu Platoul de dincolo de Zid. Brusc, Străinul schimbă direcția și porni de-a latul unui Zid. Fata îl urmă în întuneric, apoi trecură amândoi peste un prag. Dincolo de el, un nou Platou. Stărinul se opri aproape de un colț.
„Acum așteptăm. Ceva hrană o sa apară de îndată ce Soarele Mic o să se aprindă”
„De unde stii ca o sa se aprindă?”
„Gigantul o să-l aprindă. O sa vină aproape, dar nu spre noi. Ghearele nu ajung până la noi, și nici nu l-am văzut vre-odată întinzându-le cum face Eva. Acum, taci și așteaptă”
Fata tăcu. Era ciudată încrederea pe care o inspira firea tăcută a străinului. Nu vorbea decât dacă avea ceva de zis. Niciodată prea mult. Și da, dacă Soarele Mic se aprinde, hrana vine atrasă de el. Trebuia să aștepte.
Înca o dată, Străinul o surprinse cu acuratețea descrierii comportamentului gigantului. Într-adevăr, Soarele Mic se aprinse, gigantul apăru și se încovoie pe unul dintre obiectele masive, apoi plecă. În scurtul interval cât gigantul fusese aproape, două prăzi deja se asezaseră pe Soarele Mic.
„Du-te” zise Străinul. „Noroc la vânat”
Fata se întoarse curând. Reușise sa surprindă una dintre prăzi, așa că era mulțumită. Rămaseră nemișcați în întuneric, apoi Străinul zise:
„Dacă vrei, poți să rămâi aici”
Fata se gândi puțin, apoi răspunse:
„Nu, mulțumesc. Nu pare să fie prea multă hrană aici, nu pentru doi. Apoi, deja se face frig. Mă întorc pe Platou. Vii și tu?”
„Nu. Te duc până la Zid”
„Mă descurc și singură”
„Cum vrei”
Fata se răsuci și plecă. Străinul îi ascultă pașii pe Platou, apoi își concentră atenția asupra zgomotelor nopții. Cu răbdare, alte prăzi se vor apropia destul. Porni cu băgare de seamă în explorarea teritoriului.
Târziu în noapte, ajunse din nou în zona ascunzătorii.
Tsktsk tsktsk! Tsktsk tsktsk!
I se pare, sau chiar e o chemare? Vine dinspre ascunzătoare, parcă...Un gând fugar îl străbătu. Să se fi întors? Oare iar a ramas înțepenită în marginea zidului?
Își dădu drumul de pe Platoul de sus, amortizând căderea cu toți mușchii încordați, apoi porni în fugă străbătând Platoul spre marginea Zidului. Chemă de câteva ori de-a lungul Zidului, dar fără răspuns.

Fata se grăbi de-a lungul Platoului. Undeva trebuie să schimbe direcția, dar Platoul nu are nici un semn de reper. Strălucirea palidă a Soarelui Mic, acum stins, nu-i e de folos, pentru că nu își amintește poziția lui față de Zid. Ar fi trebuit să accepte oferta Străinului să o însoțească până la Zid. La naiba! S-a descurcat până acum, o să se descurce iar. Preferă să uite faptul că rămăsese blocată în marginea Zidului și că n-ar mai fi ieșit de acolo fară ajutorul lui. Sau poate cine știe, ar fi reușit cândva. Înainta cu destulă greutate pe Platoul de sus, așa că decise să continue pe cel de jos. Nu era cazul să-i fie frică de o eventuală întâlnire cu Eva, coti spre dreapta, înaintă până la Soarele Mic, apoi coti iar spre dreapta și se opri la Zid. Se reorientă și porni de-a latul Zidului. Parcurse o bucată bună din distanță, când picioarele îi alunecară pe o suprafață lucioasă. Panica o cuprinse, dar avea prea multă viteză. Incapabilă să se opreasca la timp, alunecă și căzu în întuneric. Se lovi de o margine, nu reuși să se agațe, apoi ajunse la capătul căderii. Nu se lovise prea rău. Suprafața era rece și tare. Și foarte, foarte netedă. Înaintă cu băgare de seamă. Spre margine, suprafața se curba ușor în sus. Alunecoasă, nimic de care sa te agăți. Încercă sa sară, dar era prea departe de marginea de sus. Se retrase spre marginea opusă, apoi alergă și sări. Inutil. Ajunse aproape de margine, dar insuficient ca să se poată agăța cu ceva și sa se tragă afară. Încercă de mai multe ori, până când, epuizată de efort, se opri. Știa precis unde este. Capcana.
Ah, a spus că el a ieșit o dată. Încercă din nou sa se cațere, dar fu nevoită să accepte adevărul spuselor lui. Nu se putea cățăra pe Cacană. Renunță la plan, și începu să examineze în jur. Nimic de care sa te agăți, nimic pe care să te urci. Era prinsă. De furie, începu să strige. Poate dacă ar ajuta-o el...Dar de ce ar căuta-o? I-a zis ca se descurcă, așa că...
La ceva vreme apoi, deznădejdea o cuprinse iar și încercă din nou sa se cațere. Efortul nu se soldă cu altceva decât frustrare și oboseală. Lansă din nou chemarea, fără să spere totuși prea mult. Poate o s-o audă totuși cineva.

Străinul chemă din nou. Răspunsul veni, dar nu dinspre Zid, ci din direcția opusă. Se opri brusc, apoi porni în grabă spre zidul mic, trecu pe lângă ascunzătoare fără să se oprească, strecurându-se cu grijă printre obiectele gigantului. Ajunse la locul pe care îl căuta, și lansă chemarea: Tsktsk tsktsk!
„Aici” îi raspunse vocea bine cunoscută. „Jos...Unde în altă parte? Am alunecat”
„Doar ți-am zis să stai departe, că Zidul e lucios”
„Ce facem acum?”
Străinul nu răspunse pe loc. Apoi, cu o mișcare fluidă, se lăsă să alunece peste marginea Capcanei.
„Ești nebun! Cum ieșim de-aici acum?”
„Păi până acum cum ieșeai de aici?” replica străinul. „Până acum nu aveai nimic pe care să te sprijini. Acum ai. Haide”
Se duse către peretele capcanei și încercă să se proptească pe picioare. Alunecă de două ori, dar în cele din urmă reuși sa rămână lipit de perete.
„Ia-ți avânt, urcă-te pe spatele meu și încearcă să te agăți de margine”
Fata se îndepărtă, îsi luă avânt și țâșni. Din păcate suprafața lucioasă nu oferi destul suport pentru picioarele străinului. Sub apăsarea suplimentară a fetei, alunecară înapoi și cele două corpuri căzură împreună pe fundul capcanei. Încercară de mai multe ori. Apoi, încercară să sară, folosind corpul celuilalt ca agățătoare pentru al doilea salt. Inutil. Pereții lucioși și marginea rotunjită a fundului capcanei le zădărniciră toate încercările. Epuizați, rămaseră pe fundul capcanei, așteptând.

Zorii apărură într-un târziu. Străinul și fata stăteau în continuare pe fundul Capcanei, în imposibilitate să vadă ceva în jur. Pereții adânci îi izolau și de eventualele vibrații care i-ar fi putut anunța de evenimentele din jur.
Străinul știa cu aproximație ce urmează să se întâmple, dar preferă să nu spună nimic. Mai bine să fie repede, decât să aștepți așa.
Gigantul apăru la fel de brusc precum dispăruse în seara precedentă. Cuprinși de panică, începură să alerge în capcană, cătărându-se inutil pe prima parte a pereților. Gigantul se uită la ei, apoi își dezveli dinții. Pufni de căteva ori, apoi gheara coborî în capcană... Pietrificată de teroare, fata rămase pe loc, incapabilă să se miște.
Străinul înțepeni preț de o fracțiune, apoi țâșni printre ghearele desfăcute. Mânat de instinct și de frică, schimbă direcția de câteva ori, dar ghearele îl încolțiră lângă un perete. Coșmarurile trecute îi năvalira în minte, apoi instinctul de conservare îl făcu sa uite de fată și de tot restul. Sări pe gheara încă desfăcută a gigantului se cățără iute de-a lungul ei, apoi pe marginea Capcanei, spre libertate. Sări de pe marginea Capcanei până pe Platoul de jos, apoi fugi în prima ascunzatoare din fața ochilor. Incapabil să se mai miște de groază, cu inima pompând adrenalină și bătând înnebunită, Strainul privi gigantul. Gigantul pufni din nou, apoi își muta atenția spre Capcană...

Fata rămase nemișcată, privind cu gura căscată explozia de energie care îi permisese Străinului să fugă de sub ghearele gigantului.  Undeva într-un colț al minții însă, își dadu seama că ceva era diferit. Și Eva își folosea ghearele la vânătoare, dar odată ajuse în apropiere, nu era scăpare. Cumva, gigantul nici nu încercase să închidă ghearele peste trupul Străinului. Îl urmăriseră de la apropiere, parcă invitându-l să sară pe ele și să se cațere. E oare posibil? Păna de curând crezuse ca giganții există doar în povești. Iar în povești, erau mereu cruzi, iar moartea era imediată și oribilă. Gigantul ăsta sigur o vazuse, și nu o singură dată. Se priviseră în ochi. Și undeva în adâncul ei, fata simți că gigantul nu vrea să-i facă nimic rău. Dar dacă se înșeală?
Realitatea îi risipi dubiile destul de repede. Gigantul îsi îndreptă atenția din nou spre Capcană. Gheara coborî lângă ea și ramase acolo. Frica o paraliză în primele momente, apoi fata încearcă să fugă disperată. Aleargă de jur împrejur, dar nici o ieșire nu se arată. Resemnată, se urcă pe gheara gigantului. Era oarecum moale, și nu se închide în jurul ei. Gigantul ridică gheara peste marginea Capcanei, apoi se coborî aproape de Platoul de jos. Fata așteptă câteva momente, apoi coborî de pe gheara gigantului și fugi spre ochii Străinului, vizibili în ascunzătoarea din apropiere.
„Deci e adevărat” zise Străinul.
Fata rămase tacută preț de câteva clipe, apoi spuse încet:
„Nu cred că a încercat să ne prindă”
„Nu, nici eu nu cred. Mi s-a mai întâmplat o dată. Am crezut că l-am păcălit, și atunci și acum. Dar acum...nu mai cred asta. Cred că nu i-a păsat de noi”
„Ba i-a păsat. Putea să ne lase în capcană, nu?”
„Poate îl încurcăm. Poate folosește capcana pentru altceva, mai mare. Obiectele alea de data trecută...nu aveau nici un sens acolo”
„Am scăpat cu viață, asta contează. Ce facem acum? Cum ajung la Zid?”
„Mergi încolo!” Străinul îi arătă direcția. „Mergi drept, și ajungi la o zonă unde poți trece direct de partea cealaltă. Acum nu e problemă, din cauza gigantului. Dar nu folosi trecerea aia decât dacă ești foarte sigură. Eva poate fi oricând pe partea cealaltă”
Fata nu răspunse pe moment. De undeva de afară, se auzi chemarea unui Uriaș:
„Tokke! Tokke! Tokke!”
Fata privi în lumină, spre gigantul încovoiat pe obiectul lui, apoi porni în fugă spre Zid. Ajunse imediat la el, se strecură printre marginea Zidului și Platoul de Jos, apoi porni de-a latul Zidului spre Platoul atât de bine cunoscut. Suprafața zgrunturoasă îi mângâie picioarele, trecu pe lângă Soarele Mic și se opri. Acasă! În sfârșit, acasă! Se lipi cu burta de suprafața caldă și închise ochii.

Deschid ușa cu scârțâitul oribil dar bine cunoscut, las rucsacul pe canapea și mă duc în dormitor. Aprind veioza, mă dezbrac, apoi revin în bucatărie. Mi-e o foame de mor, sandvișurile ce le-am avut la servici n-au ajuns nici pe o măsea. În plus, au trecut deja 5 ore de atunci. Deschid frigiderul, scot tava cu friptura și cartofii la cuptor ce i-am făcut aseară și-mi pun în farfurie. Mă duc și pun un șervet pe masă, farfuria în cuptorul cu microunde, timer 2 minute, dau drumul apoi mă duc și aprind lumina. Mănânc grăbit, cu ceva castraveți murați (ioooooi ce se potrivesc ăștia lângă cartoafe). Ceva se mișcă sub cuptorul cu microunde. Am prins mișcarea cu colțul ochiului, așa că ma aplec să văd. Meh, e doar un gekko. Mi-era să nu fie un nenorocit de gândac. Rânjesc și scot un „He he”, apoi vin cu vasele la chiuvetă, le spăl, sting lumina și mă așez în pat la citeală. După ceva vreme, mă duc la baie, mă spăl pe dinți, toaletă, și gata, la somn.

Dimineața vine ok. E sâmbătă, așa că nu mă duc nicăieri. Merg jumate teleghidat la baie, deschid toate geamurile și dau drumul la AC-uri să se racorească și să se aerisească peste tot. Mă bag la duș, spalat pe dinți, și sunt gata pentru prima activitate plăcuta a zilei: CAFEAUA!
Trec pe lângă chiuvetă să pun la foc ibricul, îmi arunc ochii spre încolo, și na poznă! MO are o gagică cu el, amândoi în chiuvetă. Se uită la mine, ma uit la ei și mă apucă râsul. Ce altceva e de făcut decât să-i scot pe amețiți de acolo?


Păcălici prostănaci, ce-o fi în capul vostru acuma...Undeva prin vecini, un toke se apucă de strigat. Nițel mai încolo, un gekko fuge de sub dulapul cu vasele, traversează livingul apoi iese afară pe sub ușa de la terasă.

marți, 17 septembrie 2013

Episodul 63. Birou nou

Așaaa. Deci cică joia trecută sună telefonu' și zice șeful ăla de-aici de la PLN că "trebuie să vă mutați în clădirea nou, aici lângă noi!" "Mno bine, zice Edgar. Când?" "Acuma!"
Îmi povestește Edgar dup-aia că era cât p-aci să-i scape "Mensch, are you bala-bala?"
Oricum, indiferent cât chef am avea noi sa ne mutăm (sau nu) în clădirea cea nouă, ideea de bază rămâne că "dacă-i ordin, cu plăcere!"
Edgar și-a mutat catrafusele de luni într-un birou, eu și Thomas abia acum. Bine, nici n-avem mare lucru de mutat. La mine au încăput toate într-o cutiuță mică-mică.

Biroul vechi era organizat într-o casă particulară, cam la un km de șantier. Edgar avea biroul lui, eu și Thomas împărțeam un birou, iar cei 5 localnici erau și ei împărțiți câte doi. Omul cu cărbunele teoretic trebuia să împartă locația cu inginerul de construcții civile, da' nu mai avem de-ăla cam de multicel, așa că stă singurel. Secretarele aveau birouașul lor (open) în holul mare, și cică aveam și o masă de "ședințe" acolo. Ședințe pe naiba, dar era un locușor unde ne strângeam cu toții când venea Roth în vizită pe la noi.

În clădirea nouă ni s-au alocat 3 camere cu câte 3 birouri fiecare. Inamovibile, partițiile sunt prinse în șuruburi de pereți, birourile sunt prinse în șuruburi de partiții. Deci ciuciu modificări. Așa că de voie, de nevoie, Edgar a luat unul dintre birouri, eu și Thomas am pus stăpânire pe următorul. Acuma, dezbină-i și stăpânește, că ăstia localii vor și ei fiecare masa lui, și împreună dacă se poate. Că așa, teoretic mai e o masă în biroul lui Edgar (una e rezervată pentru secretară) și una la noi în birou. Da' nu vrea nimeni să stea pe capul nostru sau noi pe capul lor. Așa că drăgălașii noștri colegi localnici au rămas la locația veche. N-ar fi tocmai rău, că nu plâng de dorul lor, daaaaar...
Tot la locația veche au rămas toate hârtiile. Împreună cu serverul de net și imprimanta de rețea. Așa încât, dacă eu sau Thomas avem nevoie de un print, trebuie sa mergem cu documentul respectiv undeva și să-l printăm acolo. Dacă avem nevoie de un număr de scrisoare, trebuie să dăm sms secretarei să ni-l zică. Dacă vrem internet, trebuie să ne descurcăm cu mijloace proprii. Well, asta era și dincolo, da' măcar era chestia de alegere. Dacă te mulțumeai cu el mergând prost, puteai să-l folosești la o adica și pe ăla de la birou. Și mai sunt chițibușuri care trebuiesc rezolvate.
AC-ul merge destul de imprecis în birourile noastre, dimineață era cald de tot și nu părea să se îmbunătățească situația. Acum văd că s-a răcorit destul de bine, o să încerc să modific setarea la termostatul ăla, poate are vreo influență.
Biroul meu e în spatele camerei, destul de mișto izolat. Dar asta înseamnă că habar n-am cine intră pe ușă dacă nu mă ridic de pe scaun. Masa e organizată pe colț, dar nu are nici un locaș de-ăla prin care să treacă cablurile de sub masă. Și desigur, singura priză e undeva dedesubt de trebuie să faci explorări speologice ca să bagi în priză compul. Așa încât, m-am dus înapoi la biroul vechi și mi-am adus prelungitorul, i-am desfăcut ștecherul și am trecut cablul pe lângă peretele partiției și na ca acum am 4 prize pe masă. Sâc!
desigur, nu arată foarte elegant cu toate mațele înșirate, da' asta e treaba.






Mai am de demontat "măsuța" pentru tastatură, care încurcă groaznic mișcarea scaunului și oricum nu-mi folosește la nimic (neavând desktop ca să am nevoie de tastatură specială), dar asta mâine, când o să-mi aduc șurubelnițele cu mine.

Nu plâng prea tare după biroul vechi. 



Din cauza lui mi-am distrus unghia de la degetul mare de la picior (Ceva imbecil retardat a făcut în fața ușii și de jur împrejur un prag de 40 cm înălțime pe care trebuia să-l pășești ca să intri. Desigur, era inevitabil ca O dată să nu ridici destul piciorul...), casa era construită ca un bunker și izola foarte rău semnalul telefonic (și deci și internetul mergea cum mergea pe wi-fi), prelungea cu 5 minute drumul de și spre casă, prin niște hârtoape nenorocite și noroaiele aferente în timpul sezonului ploios), așa că între noi fie vorba, ducă-se! 
Cea mai serioasă problemă e că nu mai are nici cine să-mi facă CAFEAUA, așa că probabil o să-mi iau o cană de-aia termoizolantă de inox din ACE, și dimineață îl trimit pe Deni cu ea la Zikri să-mi facă cafeaua. Păi ce mama zmeului!


joi, 12 septembrie 2013

Episodul 62. "Cafea"

De ce naiba ăștia de la hoteluri nu sunt în stare să facă cafea bună? Nu poate fi vorba de preț, că la birou beau cea mai ieftină cafea de pe piață - 1$ punga de 200gr -  (se pare că toți office managerii ăștia îs clonați, toți cumpără de cea mai cheșpe calitate, absolut orice, fie că e vorba de cafea, consumabile pentru birou sau hârtie igienică. Kannan făcea la fel) și totuși are gust bun. De cafea, nu de spălătură de vase uitată 6 luni în morga spitalului veterinar. La Starbucks cafeaua are gust foarte bun, deci se poate. Pe bune că nu înțeleg de ce hotelurile nu renunță la idea asta cretină de a face spălăcania aia mizerabilă și să își instaleze acolo o masinuță de-aia de cafea de care au la IKEA (în Dubai, că la București nu știu încă ce au). Oricum nu sunt foarte mulți care beau cafea, ăștia sunt bautori de ceai, așa că ar fi în câștig. Bine, măcar clienții.
De la ce m-am enervat? Păi sa vă zic...

Zilele astea am tot fost la Jakarta pe la ședințe. Nu cu prea mult folos, da’ cine stă să analizeze detalii de-astea, nu?
Desigur, când trebuie să fii la Jakarta la ora 10 dimineață, e mai isteț să pleci de cu seară din PLR și să stai peste noapte la hotel. Asta pentru că indiferent de ora la care pleci de acasă, undeva o să dai de trafic nenorocit și poți să întârzii.
Presupunem ca plec de acasă la 4:30. Ok, asta e o oră de tot rahatul, da’ trecem peste. Asta înseamnă că la 6 am ajuns în Cibadak, și pe la 7 sunt aproape de toll road. La Caringin, de exemplu. Adică tocmai la timp când începe programul la fabricile de confecții (sunt vreo 3 una lângă alta) și desigur nu treci de zona aia până când nu se termină nebunia, cel puțin jumate de oră mai târziu. Pentru că desigur, toți imbecilii și nesimțiții cu minivanurile și cu motoretele se opresc EXACT la poarta fabricii, fără să le pese că nu mai poate nimeni trece pe acolo. Tipic pentru Indonezia, toți desculții au oroare de mers 5 metri pe jos. Ok, deci am trecut mai departe, și ajung la Jakarta la opt și ceva. Adică exact la timp cât să iau în piept ora de vârf în Jakarta. And then you’re really screwed. Nu numai că poți să petreci jumate de oră fără să te miști un centimetru, dar e la fel de posibil ca drumul normal către locul unde ai treabă să fie închis de poliție sau făcut sens unic (evident, pe direcția ailaltă decât am eu nevoie) and then you are screwed again, că navi tot încearcă să te aducă pe aceeași rută pe care el o consideră ca fiind cea mai rapidă. Ok, de cele mai multe ori reușesc să găsesc o alternativă, da’ ideea de bază tot aia e: întârzii la sedință!
Bun, să zicem că pleci mai târziu de acasă. Nu la 4:30, ci la 5:30, sau 6. O oră mai normală, potrivită pentru ființe diurne de tip umanoid. Asta înseamnă ca ajungi la Cibadak la 7:30, și iei la rând aglomerația de la piață în TOATE sătucele. Chestia asta e atât de imprevizibilă, că deja nu mai poți face o estimare corectă asupra restului drumului. Cel mai probabil, nu ajung restul de 2 ore jumate ca să ajungi la locul faptei în Jakarta.
Well, deci pleci de cu seară. Stai liniștit la hotel

<RANT mode>
Asta dacă nu cumva ai ghinionul să stai în jegul de Ambharra! Apoi imbecili mai mari ca ăstia e greu de găsit. Mno bun, cică rezervată camera, non smoking twin single beds. Mă trezesc la etajul doi, cameră de fumători, duhnind din plin a țigare, single king size bed. Fuck. Mă duc să mănânc la restaurantul de la parter, cer o salată și un burgher, salata mai întâi și mă consolez cu o bere până vine ceva de mâncare. Nu, nu se deranjează nimeni să aducă 10 alune la berea aia (cum fac cei de la 99's, da' bine, ăla e restaurant, nu bodega din Gara Urlați). Și stau și stau, și stau și apoi mai stau nițel. Apare imbecilul de chelner, cu salata ȘI burgherul. Desigur, puiul din salată era deja rece (deși în menu se lăudau că ar fi trebuit să fie freshly made, și de-aia cereau atâta pe el), la fel și burgherul. Nu mai spun că burgherul era mult prea mult lăsat la făcut. Cum au reușit să aducă ambele feluri de mâncare prost făcute și lent și deja reci amândouă, ar fi greu de înțeles într-o lume normală. Da' cum e vorba de Indonezia și maimuțe proaste și amoebe incapabile de orice tip de planning, cât de simpluț ar fi el, nu e o surpriză de proporții. Cartofii prăjiți erau și ei reci, da’ la ăia nici nu mă așteptam să fie altfel, că probabil erau acolo de alaltăieri deja. Am mâncat mai cu ghionturi, dar asta e, era deja zece și nu mâncasem nimic toată ziua. Mă retrag să mor liniștit în cameră, hue hue, not so fast! Sub geam, niște dorei construiau o copertină ceva. Au taiat fiare și îndoit table (la ciocan, of course) până la miezul nopții. Nu, geamurile nu se deschid așa că n-am putut să arunc cu televizorul după ei. Pe la cinci, au reînceput munca. Au carat ceva pietre cu roaba, hodoronc tronc înainte și-napoi, până la 6. Apoi au încetat. De tot. M-am uitat pe geam, nu se mai vedea nimeni. Imbecili notorii, mediocri retardați, ce dracu’ era ATÂT de important să fie cărat NUMAI la ora aia, ca apoi să nu mai facă nimic? Maimuțe imbecile și tâmpite...
Desigur, la 6:30 sună ceasul, așa că yeah baby, am dormit aproape 4 ore, că doar de-aia am stat la hotel de 4 stele!
<//RANT mode>

, a doua zi dimineață ai două ore la dispoziție să ajungi la birou și la ședința respectivă, all ok.
Mă dau eu jos din cameră, cheaun de somn și cu mâncarea de cu seară încă bălăbănindu-se spectaculos ca un pietroi prin burtă, și cică micul dejun. Fuck, era plin peste tot. Ceva convenție a polițailor, tot restaurantul era plin de polițai, care mai de care mai decorați și mai lustruiți. În fine, mă așez la o masă, cer cafea și hai să caut ceva comestibil. La omlete era coadă, nasi goreng sau cremwuști cauciuc și fasole nu mănânc la ora șapte juma’ (nici la altă oră, de fapt, da’ am folosit licența poetică, derp), așa că m-am mulțumit cu niște pâine prăjită, cu unt și cu gem. Molfăi liniștit dumicatul, și zic ia să-l trimit în burtă împreună cu o gură de cafea...
Mistake. Big, bad mistake.
Am zis că e de la zahărul ăla de palmier, care are un gust mai ciudat. Nu, nu era de la ăla. Pur și simplu, "cafeaua" aia are gust de orice vreți voi, da’ nu de cafea. E atât de mizerabilă, că dacă omulețul de la birou mi-ar fi adus dimineață chestia aia, nu apuca ora opt cu toate oasele întregi și la locul lor. Fractură lângă fractură, jupuit + sare și piper, chinuri groaznice și prelungite.
O săptămână mai târziu, iarăși ședință la Jakarta. De data asta am stat la Atlete Century. Hotel de hotel, nu jegotenia aia de Ambharra. Cu 20% mai ieftin, cu 50% mai bun. Win-win.
Asta până la micul dejun, când am băut iar "cafea"...
Îmi aduc aminte că și când am stat în Grand Kemang a fost la fel, la Kuala Lumpur la fel. Sunt curios dacă la Singapore o să fie diferit, da’ am dubii.
Dacă industria hotelieră o să se ducă dracului de la ceva, apoi să știți că de la ce servesc la micul dejun pe post de cafea o să li se tragă!