vineri, 29 septembrie 2017

Episodul 106: Upgrade. Part 2.

Part 1.
Disclaimer: asta a fost scris pe 29 iunie, ashea keci nu vă oripilați că spun gogoși cu lipsa de feed-back.
Well, pentru că feedback-ul a fost monumental da’ a lipsit cu desăvârșire, am purces la cumparături.
Am luat două module de 8Gb, un SSD de 1Tb (aici îi mulțumesc pentru sfat lui Manowar) și o carcasă de SATA care să fie pe post de conector/adaptor. Desigur, fiind trei produse au venit în trei zile diferite, da’ până una alta, ieri (hue hue, ieri...) când am ajuns de la birou am găsit la portar carcasa/adaptor așa că am purces la desfăcut și jumulit.
Știți chestia aia cu "when anything else fails, read the fuckin’ manual”? Ei, la mine a fost așa, da’ în revers. Io, ca un gigel cuminte ce mă știu, am luat manualul și am citit cu atenție ce scria acolo înainte să mă apuc de treabă. Dup-aia, tot cu manualul în față, am purces la desfăcut chestii.
Din nefericire, era bullshit complet. Jumate din muncă am făcut-o degeaba, am desfăcut carcasa și displayul absolut de pomană (deși încă de când am citit am avut un WTF moment, da’ am crezut că are vreo legătură conectorul ăla și de-aia trebuie scos) și dezlipit chestii care nu era nevoie să fie atinse, așa că na, probabil am stricat mai mult decât era cazul.
Am înlocuit piesele, apasă pe boton, ciuciu. După 3 încercări inutile, am reușit să pornesc. Aparent, nu merge decât cu un singur modul de memorie, în slotul 1. Orice altă combinație duce la blocare. Sau mă rog, la "nufacenimicîn morțiimă-sii". Evident, în manual scria sus și tare că suportă până la 16Gb de RAM, în orice configurație (2 x 8 sau 1 x 16). În realitate n-a fost așa. Bine, primul hint a fost când am găsit o bucată de burete lipită în locul unde ar fi trebuit să intre al doilea modul de memorie, dar am zis că o fi așa, pentru suport. Well, n-a fost.
Așa încât, acum am (aveam...) un modul de 8Gb și unul de 4Gb care zac prin sertar, fără să se întrevadă vreo utilitate pentru ele în viitorul prea apropiat.
HDD-ul pe care l-am scos din laptop probabil o să poată fi folosit la ceva (și chiar ar fi putut fi folosit, dacă nu eram dobitoc, după cum se va vedea ulterior), dar pe moment nu știu cum să-l formatez complet ca să am o singură partiție (în loc de vreo 6 câte are acum, două EFI, două partiții normale și două de recovery). Am încercat de prin disk manager, dar în loc de opțiuni la click dreapta am numai help. Care help e desigur complet inutil. Prin urmare, l-am pus în sertar și acolo o sa zacă până o să aflu cum fac chestia respectivă.
Acum, ca rezultate. Probabil din cauză că nu folosesc prea puternic laptopul, nu cred că era  musai nevoie de upgrade. Singura chestie unde pare să fie un spor vizibil de viteză este la sărit prin filme. La HDD, era un pic de pauză până citea noua locație, acum răspunsul e instantaneu. Poate se simte și sporul de RAM dacă aș deschide 10 tab-uri de net simultan, dar până acum n-am avut ocazia.
So, that’s that.
Part 2. Din nefericire, cu schema asta toate s-au întâmplat anapoda, respectiv în ordinea cea mai nepotrivită posibil. Desigur, cu binele te obișnuiești mintenaș, așa că sunt super-încântat de viteza lu’ fulgerică-pronosport laptoapa meu. Am găsit până și o metodă să formatez HDD-ul vechi, așa că...îmbătrânesc și uit de la mână pân’ la gură😒
Am făcut la fel ca și cu mașina, dobitoc ce sunt. Am fost convins că HDD-ul extern pe care îl am e de 1Tb și că e cam jumate plin. Well, țineam eu minte ceva, da’ nu destul. Aveam vreo 500Gb ocupați pe el, da’ băiatu’ e de 2Tb, așa că loc liber pe el cârcă! Da’ bou’ bălții (adică io) nu se uită, așa că am căutat voinicește pe net și am găsit soluția, am formatat HDD-ul care fusese în laptop șiiiiii...preț de vreo 3 săptămâni am avut un HDD extern de 2Tb și unul de 500Gb stând la fel de degeaba. Mno, și-acu’ vine pocinogu’ vieții.
Nu mult după ce am uitat eu de ambele HDD-uri (că la ce dracu’ îmi trebuie? mortz und rănitz de hârciog prost) am o discuție cu fii-mea care îmi dă de știre că e uber mișto la info la liceu și ar fi bine să mă uit nițel prin laptopul de acasă să-i fac ceva, că se mișcă mai ceva ca ochiu’ mortului. Mbine, aia nu era o surpriză, Sony Vaio ăla de care v-am povestit acu’ 6 ani era ca un moș de-ăla de se mișcă cu cadrul, ce să-i ceri să urce scările?
Eniuei, nițel trezit la realitate, îi zic să-l arunce încoace (noroc cu o vizită la momentul oportun) să văd ce pot să-i fac.
Ich habe Pläne, große Pläne...cam așa: fac imagine la SSD-ul meu pe vechiul HDD de 500Gb. Adică pun înapoi HDD-ul vechi (vedeți de ce am zis că am fost retard cu agravanțe mai devreme? Dacă stăteam relaxat pe curu’ meu, nu era nici o problemă cu mișcarea asta), fac imagine de la windoza de pe Vaio pe SSD, și fac mega-upgrade la Vaio cu SSD de 1Tb și 8Gb de RAM. Laptoapa mea ar fi mers foarte bine ca și până înainte de upgrade (că singura diferență ar fi fost că ar fi avut 8 Gb de RAM în loc de 4) și Vaio, deși încetinit de procesorul vechi și poate și de Windoz7, ar fi mers (măcar teoretic) mult mai iute.
Din nefericire, socoteala de pe masă n-a mers cu aia din mațele computatoarelor. Prima șmecherie nașpa a fost că softul de la Samsung nu a mers la făcut imaginea înapoi pe HDD, așa ca am folosit EaseUS ca să fac clona SSD-ului. Și ceva n-a mers. Nu știu ce, dar n-a mers.
De data asta am fost inspirat, și nu m-am atins de SSD până nu am fost convins că HDD-ul vechi și-a reluat atribuțiile complet. Din păcate, abia am reușit să pornesc laptopul, d-apoi sa se și miște bine. Nu a recunoscut nici partiția de recovery (am vrut să fac factory reset), orice încercam să fac pe el mergea ca o căruță, așa că...
Cu durere în sluslet și lacrimi în ochi, am renunțat să mai fac altceva. Am pus la loc SSD-ul în laptopul meu (constatând cu bucurie că se mișcă la fel de bine ca înainte) și lui Vaio m-am mulțumit să-i pun încă 8Gb de RAM. Știți, al doilea modul cumpărat, care n-a mai încaput la mine. Inițial am zis că nu are rost să pun mai mult de 8Gb, pentru că pe interneți zicea că nu știe mai mult de 8 oricum. Da’ cum tocmai mi-am luat ceva plasă cu manualul, am zis să încerc. Mai ales că înlocuitul șmecheriilor în Vaio e joacă de copii. Două șuruburi super-accesibile, slide cover, gata tot. Ai acolo RAM, HDD, wi-fi, la botul calului. Prin urmare, am încercat întâi cu modulul de 4Gb pe care l-am scos din HP, mișcat nițel, încercat cu ăla de 8Gb, sesizat diferența, gata. Computerul raportează 12Gb RAM prezenți, dar nu-mi zice dacă îi poate folosi pe toți (al meu raportează 8GB prezenți, 7.92 folosibil). Oricum, mi s-a părut că se mișcă mai bine cu 12 așa că l-am lăsat acolo.
Așa că, asta e. Habar n-am DE CE nu a vrut să mai meargă ca lumea cu HDD-ul vechi. Nu știu ce a mers prost, dar ceva sigur s-a întâmplat. Acum făcând comparație cu Vaio (HDD similar) mi se pare că nu mai folosește mSSD-ul de 32Gb pe care îl are și care cred că făcea diferența înainte.


2 comentarii:

  1. Oauu, atît de mult le-a trebuit componentelor alea să ajungă la tine ?? Eu sînt mai uberpriceput ca tine în problema asta , așa că...nu ai și tu la job pe cineva cu adevărat priceput în IT ? Io , dacă mă împotmolesc de tot , am doi colegi care se pricep binișor la așa ceva, și mă mai scot ei din kkolu.
    Spor și pup !

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu mă, au ajuns cam într-o săptămână. Atâta mi-a luat mie să mai scriu ceva...:| De-aia am pus disclaimer, că part 1 am scris-o acum vreo 2 luni și de-atunci...
    Upgrade-ul la computerul meu l-am făcut atunci pe loc, dacă te uiți la comentariile de la postul anterior o să vezi. Acum am vrut să fac ceva upgrade la laptoapa lu' Alex, și a ieșit...cum am zis.
    N-a fost vorba de împotmolit, a fost că imaginea HDD-ului facută de softul ăla nu a mers suficient de bine ca să mă facă s-o țin. Dacă eram deștept, țineam HDD-ul vechi de 500Gb în imaginea inițială până aveam dracului NEVOIE de spațiu de stocare. Da' dacă-s bou, așa-mi trebuie...

    RăspundețiȘtergere