joi, 22 iunie 2017

Episodul 105: Upgrade au ba?

Probabil de plictiseală, am început să mă uit prin magazine după un laptop nou. Nu că mi-ar trebui la ceva, tulai duoamnie, da’ la ce satan sa mă uit, la haine?
Mno, după ce Manowar a răntuit despre prețul absolut ridicol al noilor procesoare de la Intel, m-am gândit că drăgălașul meu HP ar putea totuși primi un suflu nou, grație unui SSD de mare capacitate și niște RAM în plus.
Din nefericire, nu știu cum e dispusă memoria RAM. Da, scrie că am 4Gb de RAM, dar nu știu dacă sunt două module de 2Gb sau unul singur de 4Gb. Cum nu face cine știe ce efort mașinăria asta, dacă ar fi un singur modul de 4Gb cred că mi-ar fi suficient încă unul. 8Gb de RAM nu e chiar rău. Dacă sunt două module de 2Gb, la cât futai e să ajungi la modulele alea, zic eu că merită să îl umflu la maxim, două module de 8Gb că 16Gb e tot ce poate. Banii nu sunt neapărat o problemă, nu stau în suta aia de dolari.
Cu hdd-ul e nițel mai complicat, în ideea că nu sunt sigur dacă să iau un SSD de 1Tb sau să mă mulțumesc cu unul de 500Gb, similar la capacitate cu ăsta pe care ar trebui să îl înlocuiască. Nu că aș fi foarte nemulțumit, la o adică am 40Gb liberi pe storage și 100 liberi pe C, dar mi-ar place să țin hdd-ul extern numai pentru back-up (și să nu-l mai car cu mine), nu și pentru cârca de seriale și poze și ce mai am eu p-acolo.
Dilema ar fi că upgrade-ul ar costa cam 400 $, ceea ce nu e chiar puțin. Nu în termeni absoluți, ci raportat la valoarea echipamentului. Un upgrade de 400$ într-o mașină care a costat 1100 nouă, nu pare chiar cel mai înțelept lucru, mai ales în contextul în care nu pot zice că am musai nevoie de el. Ar fi mai degrabă la nivelul unui moft (gen o pereche de pantofi sau o poșetă, dac-aș fi cucoană).
Pe de altă parte, să dau iarăși 1200$ (sau chiar mai mult dacă vreau să capăt un plus vizibil la configurație) pe un laptop de care nu am musai nevoie, mi se pare atât exagerat cât și împotriva zgârceniei mele înnăscute. Sigur, jucăria cea nouă ar veni cel mai probabil cu un ecran mult mai bun (full HD sau chiar peste) și poate cu un i7 mai peformant decât i5-ul ăsta ULV pe care îl am acum, da’ sincer, pentru ce? Mai ales că ar veni și cu W10, pe care n-am reușit să-l sufăr de niciun fel. Nu de alta, dar am avut opțiunea de free upgrade, am făcut upgrade de 4 ori și am revenit la W8.1 de fiecare dată.

Deci, dilemă. Au sens ăia 400$ cheltuiți, sau e risipă pură? Știu că e retoric (că nu citește nimeni), da' ce SSD să pun dintre alea de-acolo?

11 comentarii:

  1. Salut !
    Păi , depinde de ce vrei...E relativ simplu sa afli ce fel de memorii ai , dar trebuie să defaci lactocu' nițel. Memoria în plus parcă nu mi se pare un moft.SSD e qestia aia ultra-rapidă ? Că dacă răspunsu-i afirmativ, si ăsta merită,evident ca de 1Tb, dacă costă oarecum similar. Asta, așa , ca să faci o schimbare vizibilă în bine , să omori plictisu' , și să fii mai happy. Spor !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am făcut upgrade până la urmă. SSD Samsung Evo 850 de 1Tb și 8Gb de RAM. Din nefericire, laptopul a refuzat să pornească cu orice modul de memorie înfipt în slotul 2.
      Așa încât, e doar 8Gb de RAM în loc de 16, dar asta e. Se mișcă clar mai repede, se încălzește mai puțin și nu mai face aproape deloc zgomot. Una este alta, e mișto.

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Sigur, doar că uneori e ceva mai simplu să iei un device nou decât să-l modifici pe cel vechi. În cazul meu, era chestiunea dacă merită să-l îmbunătățesc pe ăsta sau să iau un laptop nou, care ar fi venit cel mai probabil cu aceeași cantitate de memorie, un procesor mai puternic, ecran HD și poate altele. Doar că...de procesor mai puternic nu am nevoie, de ecran iarăși nu sunt convins pentru că deja sunt chior, așa că am decis că merită upgrade-ul. Dacă aș fi știut că nu pot folosi decât slot 1, aș fi luat un singur modul de memorie. Mai am o opțiune (nu clară, dar posibilă) să mă duc în țigănie pe aleea computerelor (e o zonă în Bur Dubai cu vreo 3 sau 4 străzi numai cu magazine de calculatoare și componente) și să încerc să dau cei 20Mb de RAM pe care îi am (2 x 8Mb + 1 x 4Mb) pe un singur modul de 16. Rămâne să văd când anume ajung pe-acolo.

      Ștergere
  3. Vad ca deja ai rezolvat, dar daca aveai 2 sloturi pentru HDD sau un slot M.2 (nu stiu ce laptop ai) puteai sa pui un SSD mai mic pentru navigare si programe alaturi de un HDD pentru filme si torrente. SSD-urile nu prea se preteaza la tras seriale, in timp se degradeaza.

    Mai era varianta (daca are si esti dispus sa renunti) sa inlocuiesti unitatea optica cu un slot pentru hard disk, unde puteai sa-ti pui unul clasic, pentru stocare, si SSD-ul in slotul original al laptopului (asta daca a venit doar cu un slot).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am un singur slot pentru HDD, și acolo am montat SSD-ul. Slotul pentru M2 e deja ocupat (din fabrică) cu un mSSD de 32Mb. Eu nu prea trag multe chestii de pe torrenți, dar o să încerc să-mi amintesc recomandarea și să trag direct pe HDD extern. Mulțumesc.
      Unitate optică internă nu are. Totuși, în pachetul original al latopului am primit un DVD/RW extern brănduit HP, care arată chiar mișto, carcasă slim metalică and shit.
      Din punctul meu de vedere, a fost un pachet foarte mișto laptopul ăsta. Bine, pentru anul 2013 (parcă)...

      Ștergere
    2. Quick update: am adăugat în text un link către specificațiile laptopului.

      Ștergere
    3. In cazul asta puteai sa pui (daca nu era prea mare deranjul sa ajungi acolo) un SSD mai mare in locul aluia de 32 si un HDD pe 7200RPM in locul aluia actual (se simte si asta in utilizare) :). Oricum, sa te bucuri de el asa cum e.

      Pentru anul 2013 pare intradevar un laptop ok, care si acum se tine bine pentru utilizare normala, fara cine stie ce programe.. difuzoarele Beats erau atunci in trend..

      Ștergere
    4. E același deranj ca să ajungi cam la orice, trebuie scos capacul din spate. Oricum, îți dau dreptate la ultima parte, cu utilizarea normală. Când l-am luat, îl foloseam și pentru birou (nu aveam desk), trebuia să-l car cu mine în fiecare zi și cam peste tot (așa că a contat că e relativ ușor și suplu) plus ceva autonomie pe baterie pentru că îl foloseam pentru pierdut vremea în aeroport între zboruri. Între timp, a ajuns să fie folosit pentru văzut ceva filme acasă (n-am TV) hangsout și dat pe interneți la birou sau de distracție. Partea din aeroport a fost preluată de un e-book reader Nook.
      Așa că da, își face treaba suficient de bine, iar acum (deși probabil numai placebo) parcă se mișcă și mai vioi.

      Ștergere
  4. Nu-i neaparat placebo, SSD-ul chiar se simte. RAM-ul mai putin, acolo e vorba sa-l ai sau sa nu-l ai. Probabil SSD-ul alaturi de o reinstalare proaspata de Windows (eu unul mereu fac asta cand schimb unitatea de stocare principala) si eventual o curatare (ca tot ai deschis capacul) au oarecare efect.

    De multe ori SSD-urile mici sunt setate pentru cache in loc de stocare efectiva, si chestia aia nu functioneaza la fel de bine ca un SSD "adevarat".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Surprinzător, era foarte curat prin mațele lui. Mă așteptam să fie mai multă mizerie, dar n-a fost. Windowsul nu l-am reinstalat, cum am clonat HDD-ul așa a rămas, dar pe de altă parte chiar nu am avut probleme cu el niciodată.
      Din ce am înțeles SSD-ul ăla micul e ceva combinație de cache/stocare, ține acolo programele cele mai des folosite și deci le accesează mult mai repede (cică). Anyway, pe moment chiar sunt mulțumit cu rezultatele.

      Ștergere