marți, 4 noiembrie 2014

Episodul 84. Welcome to Dubai. Now give us your money and...stay. Maybe you have more money?

Deci după o săptămână de Dubai, lucrurile sunt încă neclare.
DEWA e o ditamai caracatița, și sunt destule departamente care aparent își dau la cotoaie unul altuia. Ăia de la HR par a fi urâți vehement de toată lumea, da’ probabil ca pe ei oricum îi doare la bască. În consecință, îi tratează pe toți cu același sictir. După ce am amețit bine de tot prin clădire umblând de la un birou la altul, am avut șansa să dau nas în nas cu Kannan pe lângă cafenea. A fost mișto revederea, dar din păcate s-a dus speranța că poate să-mi facă navigația. Ah, nu v-am zis? Mno, deci nu mai am hartă de Middle East, așa că sunt în pomișor. „Pe vremea noastră”, când K1 avea acces la ditamai țeava de net și pe Dl. Vag interesat de tot soiul de gizmos, era al naibii de simplu să capeți update la hărți, software, etc. Acuma, ciuciu.
M-am dus la ei duminică 26, și am început prin a completa formulare. Frățiuc ce birocrație! Vreo șase, cel puțin. Apoi am fost dus de mânuță și am mai completat un set. Nu știu precis pentru ce, că deja eram confuz. Multe însă erau de tipul „cerere ca să faci o cerere”.
Mbon, deci am plecat de la sediu cu un nene șofer (care am aflat ulterior că e colegul nostru, fiind mesagerul desemnat al diviziei noastre) și am ajuns la noul loc de muncă în Jebel Ali.
Ceea ce a fost chiar mișto, că am dat nas în nas direct cu Mansoor, apoi cu Dada și Rao. Primirea a fost foarte călduroasă, s-a lăsat cu îmbrățișari și bătut pe spate, deci na, zic eu că e de bine.
Grupul nostru nu e mare, avem clădirea noastră (care e mai ca o baracă așa, dar e ok, nu ne bate soarele) și în general nu ne ține nimeni contul la nimic. Încă o parte interesantă e programul de lucru. Avem program pentru femei gravide, și pe timpul ramadanului e și mai și. Cum ziceam, ai noștri sunt nițel diferiți, așa ca imediat s-au oferit să mă ajute să termin mai repede cu formalitățile. Astea fiind zise, țop în mașină cu Mohammed Gad și cică să mă apuc de formalitățile pentru rezidență. Ok, iau setul de cereri pentru care făcusem cerere mai devreme și cică să mă duc la centrul medical. Se uită ăla de la registratură pe foaia aia oficială de la DEWA (scrisă numai în arabă) și zice „No good. Trebuie sa te duci la centrul din Musaisnah”. Fuck me, aia e la mama dracului spre Sharjah. Bun, deci cu asta nu pot sa fac nimic, hai la poliție, ca e relativ aproape. La poliție, stai așa, nu ai viza veche? N-o am, că e în pașaportul vechi și ăla e acasă. Fă rost de copie și vino înapoi. Mă chinui io cu WhatsApp și Alex cu telefonul, capăt ceva nu foarte clar, încerc să tipăresc și iese o chestie cu pixelii cât cămila, una peste alta, nu merge. Il sun înapoi pe gigel ăla de la HR să-i zic că nu merge treaba cu poliția și dobitocul zice „Păi nu e nevoie, că ai de la tine din țară”. Păi bine mă retardel, da’ când m-ai trimis izmene pe călător nu știai? Fută-ți rasa de cercopitec!
Cu o victorie prin neprezentare și un egal, am revenit la birou taman la timp ca să am de unde pleca. Din fericire un grup de colegi locuiește relativ aproape de locul ăla, așa ca am mers cu ei la centrul ăla pentru vizită medicală. Stat la coadă, predat cereri, 4 poze, alte copii, încă niște copii, încă o cerere, semneaza în 3 locuri, hai la radiografie și la sânje. Treaba terminată, hai cică acasă. De la mama dracului, adică. Am găsit un taxi, m-a dus ăla pâna la metrou, pace bună. Urmează așteptatul rezultatului.
La sfârșitul zilei însă, ză treabă era clară: eram angajat, cu număr de identificare în sistemul lor și (cireașa de pe tort) deja intrat pe statul de plată.
Că viza medicală a durat o săptămână și nu s-au învrednicit sa dea un sms, e altă poveste. A ieșit, m-am dus repede la sediu să depun alte două cereri, pașaportul la DRND și acuma așteptăm cu interes să iasă rezidența.

Acuma, chestiile nașpa. Au softuri pentru o grămadă de lucruri, acces restricționat la alte jdemii de chestii și tot așa. Pe moment nu e mare lucru de făcut la birou, așa că e relativ simplu sa tot bați la cap pe unul și pe altul ca să-ți explice cum stau treburile. Mai târzu însă, sigur se vor aștepta să te descurci de unul singur. Mi se pare normal, dar tot mă sperie.
Computerul de pe birou e o fosilă, wallpaperul e ceva slogan oficial și nu se poate schimba decât cu cerere specială, se folosește IE8 (că alea mai noi nu sunt compatibile cu softurile vieții specifice DEWA) nu se poate instala nimic (deci nici Chrome), și desigur, toate paginile de net vin by default cu .ae, adică în arabă. Practic, e o prostie inutilă și restrictivă, cu mult prea puțină logică în spate. Înțeleg să primesc pe mailul de servici 10 mailuri pe zi cu sloganuri înălțătoare, da’ era frumos să-mi pot configura computerul așa cum mă simt eu confortabil, nu după niște criterii arbitrare bătute în cuie de cine știe ce cap pătrat. Că cică eficiență, nu?
Interesant e cum există câte o portiță de scăpare mereu. Chiar dacă nu oferă o soluție completă, măcar îmbunătățești cumva situația. De exemplu, accesul pe net de pe desk e ridicol spre exasperant. Da, dar există free wifi în birou, și merge chiar bine. Deci nu te oprește nimeni sa vii cu propriul tău comp și să-ți vezi de treabă pe el, în timp ce deskul stă numai cu e-mailul oficial deschis și atât.
Am încercat să închiriez mașină. Sigur, primele două zile m-au dus și m-au adus colegii, dar asta nu putea continua la nesfârșit, nu când ai de vânat o casă. Așa că hai la Thrifty să iau mașină. Da, doar că nu, pentru că ce am eu nu e card de credit. Evident, Fără card de credit ciuciu mașină. Well, cel puțin ciuciu la firmele mari și rcunoscute. Mai în cartier așa, merge și cash. Așa că hai la ATM să scot cash. Nope, nu de aici, că cică nu am destui bani (efect imediat: sudoare rece pe spate, că trebuiau să fie vreo 20kRONi disponibili). Merg la altul, sigur, câți? Na de-aici!
Așa că plin de entuziasm, mă duc io și închiriez mașină. Lancer, ce altceva? O adunătură de table, 170k km la bord, puturoasă ca un indian beat și setoasă ca un irlandez treaz. Dacă nu ia 12% nu ia deloc, și te rogi de ea și de toți sfinții să plece de la semafor. Moț pe băț, uneori nu vrea să pornească. Deci na, abia astept să scap de ea.
M-a mâncat în kwwr să trec pe la Abdallah. Și normal că șnapanul m-a urcat imediat într-un A4 și hai să dam o tură. Mno, și după jumate de ceas de plimbat cu A4, hai spre casă cu Lancerul...Și dă-i și înjură.

Cică să-mi găsesc casă. Citesc io pe net jdemii de anunțuri cu căși de închiriat prin Barsha și Greens și Tecom, și mă apuc de dat telefoane. Și uite-așa mi-am amintit de Manowar când cauta în Anglia, că pare sa fie același sistem, și anume:
Etapa 1: pui un anunț cu niște poze care au sau nu de-a face cu apartamentul respectiv. Pozele trebuie să fie musai neclare, irelevante sau complet inutile, și neapărat făcut ceva resize numai pe o direcție, ca să nu te poți orienta. Eventual pui poze de la mai multe apartamente în același loc, ca oricum e irelevant. Anunțul sa fie plin de chestii gen „clădire foarte bine întreținută, foarte aproape de x chestie”. Ca regulă, să nu cumva să pui în anunț numele clădirii!
Etapa 2: aștepți sa sune fraierul. Când a sunat, sigur, e foarte mișto, curat și bine întreținut, maaaare, da, sigur, și are de toate și e perfect.
Mno, hai să-l vedem. Sigur, acuma!
Păi nu pot acuma, pot la 3. Ajung la 3 acolo, sun iar, „Păi stai să vorbesc cu proprietarul pentru chei, te sun în 5 minute” Păi băi maimuță, când îmi ziceai ca să-l văd ACUMA, nu trebuia să mai vorbești de chei cu ăla? În fine, la ora 4:30 încă nu sunase înapoi, așa că...desigur, muie și la sicriu. După 3 vizite de genul ăsta, ajungi să întrevezi adevărul. Sunt probabil 3 sau 4 apartamente într-o zonă, și fiecare este anunțat de câte 10-15 ori fiecare. Pozele sunt eventual amestecate (holul de la unul, baia de la atul, bucătăria de la altul) în funcție de cum arată mai bine și ascund mai frumos realitatea.
Etapa 3: Aaaa, apartamentul ăla DOAR ce s-a dat, dar am altul. Desigur, acel altul este cu 15-20% mai scump decât ăla din anunț (sanchi), mizerabil și la marginea nimicului. Dar hei, negociem. Mmm, nu, nu negociem nimic, ia și tu muie și la sicriu!
Din fericire, din când în când, ai parte de câte un tovarăș care chiar vrea să scoată un ban cinstit, dar cu ceva noroc. Evident, ca peste tot, functionează regula lui 2_o_o_3. Apartamentul poate fi frumos/bun, ieftin, în buricul târgului. Totul e să alegi două din ele...Așa că am reușit să pun mâna (sau așa pare la momentul ăsta) pe un apartament destul de frumos și ieftin. Dacă e frumos și ieftin, desigur e la mama dracului. Cum însă acum am programul de lucru mai pentru lăuze, am zis că merge să fie la dracu’ cu cărți, că oricum ajung repede acasă și plecam pe unde o fi.
Deci la momentul de față am rezervat apartamentul (plătit parțial comisionul agenției) și astept cu nerăbdare să-mi iasă rezidența ca să pot cere băncii să-mi elibereze carnet de cecuri și deci să pot semna contractul. Desigur, aia nu înseamnă că s-a terminat. Contractul trebuie înregistrat la ceva autoritate oficială (a se citi mbay depbozid), apoi făcută cerere (hehe, altaaaaa) la DEWA ca să-mi deschidă apa și curentul, apoi aranjat prin casă. Toate astea ar trebui să le termin până sâmbătă cică, pentru că atât mai am plătit hotelul. Bine, în stradă nu ajung, dar... mey ghiaure, go cashier, mbey debozid!

The walking ATM, once again...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu