miercuri, 17 decembrie 2014

Episodul 86. Zăhaus(2.0) iend Zăcar

Mnboooon.
Again, același disclaimer: scriu câteva rânduri, îmi piere inspirația, mai scriu peste x zile, iar las, etc, etc.

Având în vedere că ziua de miercuri 26 (parcă) a început foarte bine, cu un sms prin care eram anunțat că doar ce a intrat salariul în cont, am purces pe la IKEA să scap repede de bani. Asa încât, am comandat canapeaua, un pantofar și o măsuță mai prăpădită (ieftină adică) pentru sufragerie. Împreună cu draperiile pentru sufragerie și două covorașe pentru dormitor, au făcut un pachețel interesant. Am mers fain frumos la sectiunea de livrări, da’ regrete eternale, covoarele și draperiile ți le iei mătăluță singurel în mașină, că noi nu livrăm de-astea. Buci cu smoală, probabil n-au vrut să se agite, că dacă era un covoroi de-ăla de 3x4m sigur îl aduceau fără să clipească. Da’ la momentul respectiv oricum nu mă interesa prea tare, că nu stăteam în ele. Așa că le-am azvârlit în mașină iar mobila o să vină...pe 8 decembrie. E(ra) - la vremea respectivă - tare departe, da’ sincer nu-i nici o grabă. Au vrut să vină sâmbătă pe 6, da’ m-am gândit că poate plec naibii pe undeva și o să uit. Așa încât, pe 8 or să vină să rezolve cu alea și sper de data asta să ia cu ei și ambalajele, ca să scap de ele dintr-un foc.
LE: Acuma, retrospectiv privind, dacă știam că tipii vin nu numai la timp, dar și termină în jumate de oră, cred că-i lăsam sa vină sâmbătă și pace bună. BTW, au luat și ambalajele. Astea fiind zise, behold ză mobilă und ză draperii:


Am mai vorbit cu Mișa Pavlovič la plajă și mi-a zis că e un magazin cu produse românești pe undeva pe lânga Lamcy. Știam de existența lui, da’ sincer habar n-aveam pe unde e și/sau dacă mai funcționează. Aparent funcționează, și mi s-a părut foarte mișto să-l aud pe Mișa spunând „and they have borș, for ciorba”. O să organizez o expediție de recunoaștere, să văd ce altceva mai au pe acolo. Dacă e ceva ce merită efortul, mă lipesc. Probabil vor fi mai scumpe decât luate din țară, dar e pentru măsuri de urgență, nu pentru făcut aprovizionare permanentă.
LE: No problem, l-am căutat pe net, marcat pe GPS, am fost la magazinul respectiv, au mălai, borș și varză murată. Mai au pufuleți, murături, castraveți acri, pateu vegetal, zacuscă, biscuiți, apă minerală Borsec și telemea de vreo 3 feluri. Prețurile sunt (foarte) mari și magazinul e bun eventual ca hub de întâlnire și ultimă soluție în caz că-ți trebuie ACUM-ACUM niște ceva dintr-alea care sunt produse specifice. Altfel, nu știu de ce aș merge până acolo ca să iau Borsec la preț de San Peregrino sau Perrier. Pentru cei care se întreabă cum ajunge Borsecul de la 1.5 ron/l la 25dhs/litru, să nu uităm că numai costul transportului e de 1.5€/kg. Nu că ar fi mai bune alea sau că am ceva împotriva Borsecului sau a lui Leonard, da’ alea franțuzo-italiene sunt în orice hypermarket, așa că de ce aș face ocolul până la mama zmeului numai pentru ceva echivalent? Pe de altă parte, există cetățeni care vin tocmai de la Abu Dhabi ca să cumpere varză murată și pateu vegetal, așa că na...oameni și obiceiuri.

Deja am căpătat o culoare întunecată. Nu că aș fi fost io prea alb de la mama natură, da’ oricât. Eh, se cunoaște că merg la plajă de două ori pe săptămână. La culoare, și la pantaloni. Nu prea mai stau pe mine nădragii luați pe vremea când eram în culmea pufoșeniei și aerodinamicității. Nu cred că e un lucru rău, da’ asta înseamnă că trebuie IAR să umblu după nădragi. Că pe acasă nu mai știu dacă mai e ceva care să merite folosit. Plus că (ca de obcei), ăia sunt ACASĂ, nu aici.

Meh, și ajungem la evenimentul principal. Pentru mine, adică. Pentru alții e probabil semn de nebunie sau de "tichie de mărgăritare" sau dracu’ mai știe ce fel se poate interpreta.
Cine știe, poate de fapt ei au dreptate, și chiar sunt nițel deranjat la scufiță. Desigur, e vorba de mașină. 
O chestie e însă clară pentru mine. Nu sunt cu adevărat și complet aici, dacă nu am mașina mea. Și prin mașina mea, înțeleg desigur un Audi. Sigur, interneții e plini de păreri pro sau contra. Dacă data trecută mi-am bătut nițel capul sa fac un mic studiu de piață, acum nu mi-am mai pus problema. M-am dus direct la prietenul Abdullah și gata. Da, sunt bani mulți și de-odată, dar pe de altă parte...Am plătit 1450dhs pe chiria lunară la Lancerul ăla, și am mai băgat probabil 300dhs în benzină. Suge benzină porcăria aia cu găleata. Am mai răntuit eu pe seama lui, așa că n-are sens să mai zic din nou. Apoi, prețul a fost ăsta pentru că am închiriat de la o firmă micuță, iar mașina era dogită bine de tot. La orice altă firmă de închirieri, Lancerul se învârte în jur de 2000dhs/lună. Desigur, mașinile sunt mai noi, firmele se ocupă mai în detaliu de ele, dacă ai probleme suni și îți aduc imediat mașină la schimb, etc. După părerea mea, prețul a fost făcut pentru mașina AIA. Cred că dacă nu aveau răpciuga asta la îndemână nici nu-mi închiriau fără card de credit. La sfârșitul zilei, e o mașină strict de buget, care te duce de la A la B și atât, când ai tu nevoie, fără să depinzi de altcineva. Asta dacă porneste, desigur, nu cum a făcut a mea în parcare la DEWA...Orice alt lucru legat de mașini (gen comfort, plăcere la volan, ținută de drum, de-astea) sunt nule sau negative la mașinuța aia. Pentru unii, chestiile astea sunt irelevante. Pentru mine nu. Pentru mine mașina contează. 
Sigur, sunt încă constrâns de buget, așa că tot nu am putut lua ce aș fi vrut eu, respectiv A5 coupé. Inițial m-am gândit că nu e foarte bună, că nu e destul loc în spate. Well, e. Adică am facut testul standard: am reglat scaunul șoferului pentru poziția mea de condus, apoi am intrat în spate. Da, e nițel mai înghesuit pentru mine, da’ eu nu stau acolo, iar Alex cred că ar fi stat foarte ok acolo. Din păcate, 10k € în plus au făcut diferența așa că am zis pas. M-am urcat și în A3, da' nu mi-a plăcut de niciun fel.
Acuma, nițel despre mașina mea. Inițial, am fost chitit să fac tot posibilul să îmi reiau viața de aici cam de unde am lăsat-o. Probabil undeva înăuntru vroiam să consider Indonezia ca un fel de vacanță mai lungă pentru Dubai, un fel de „am plecat, dar doar așa nițel”. Am vrut să capăt același număr de telefon, dar nu s-a putut. Am vrut să locuiesc cam în aceleași zone, nu a fost fezabil. Am vrut să iau mașina tot albă și eventual să-i pun același număr, nu s-a putut. Așa încât, mi-am reconsiderat poziția.  Niciuna dintre chestii nu s-a lipit, așa că am decis că nu are sens să îmi bat capul. New job, new house, new life, new all.
Așa încât noua mașină nu e albă, e un gri-auriu-cafeniu, e mai puternică, mai dotată, mai elegantă, mai economică.

Predarea mașinii a fost iarăși ceva destul de deosebit. Sigur, am avut timp să beau ceai și să mănânc prajiturele până au pus numerele pe mașină, dar când am mers în garaj...
Așa arată locul, așa e pregătită de vânzare mașina:


Împreună am dat jos husa de protecție iar Abdallah s-a apucat să verifice seria de șasiu cu aia de pe certificatul de înmatriculare. În toată splendoarea ei, cu 29km la bord și jumate de rezervor de benzină:


Niște minute mai târziu, am ajuns acasă în parcarea de la subsolul blocului:Acuma, despre mașină:
Are destule opționale pe ea ca să satisfacă cam pe oricine. E comodă, foarte liniștită, relativ economică. Adică, până acum e mai economică decât cea veche. Rezervorul de benzină e la fel, pun tot de 100dhs plinul, dar în loc de 550- 570 km cu un plin, am făcut 650-690. 

Ăsta e responsabilul cu mișcatul și are niște chestii interesante pe el:


Orice mașină are posibilitatea să fie pornită cu o baterie externă, dacă aia proprie dă semne de deces. Desigur că și asta are, doar că nu ai acces direct la baterie. E un acces la o bornă de plus (capac marcat, ascuns sub alt capac, etc) și are montată o bornă specială de minus pe suportul amortizorului din stânga. Interesantă soluție, care sigur elimină aproape 100% posibilitatea încurcării polilor între ei.
Încă o chestie dibace la motor/managementul lui, e trăznaia de Auto-start/stop. Ce face asta? Păi face bine. Te apropii de semafor și se face roșu sub nasul tău. Well, e clar că mai ai nițel de așteptat până se face la loc verde, așa că de ce să ții motorul în mers degeaba? O apăsare mai puternică pe frână și...liniște:


Motorul repornește automat când iei piciorul de pe frână, sau când AC-ul are nevoie de putere de răcire suplimentară. Viteza ventilatorului scade pe durata cât motorul e oprit. Sistemul poate fi dezactivat de la buton dacă așa vrea utilizatorul.
Alte câteva gadgeturi noi care îmi fac viața mai ușoară la volan și în parcări. Prima chestie e afișajul pe ecran pentru senzorii de parcare față-spate. La cea veche aveam senzori pe spate, dar numai cu avertizare acustică. Sigur, e mult mai bine decât nimic, mai ales la obstacole ascunse (gen hidranți, pietre de pavaj lăsate aiurea sau plasate special ca să restricționeze accesul auto spre zone pietonale) și cu timpul înveți unde sunt marginile mașinii. Ca dovadă, am reusit să nu hârjâi mașina în tot timpul ăla. Ăsta e și mai mișto. OK, când te apropii de un obstacol, începe să piuie, ca și cealaltă. Dar uneori problema nu e în spate, unde ești atent, ci în față, unde nu ești foarte concentrat. Ei, asta e foarte comodă pentru că îți arată pe ecran ce distanță are până la obstacol fiecare dintre cei 8 senzori. 


Peste chestia asta, volumul de la muzică/radio se reduce automat cât timp ești în mod parcare, și revine la valoarea anterioară când pleci sau te oprești de tot.
Ziceam că reduce volumul muzicii, iar asta mă aduce la următorul upgrade super mișto și folositor, respectiv noul HU și locașul de SD-Card. Mașina are și interfață pentru iShit și mufă de AUX-IN, da’ nu mă mai interesează. Probabil știe și să citească CD-uri cu MP3, da’ iarăși, la ce bun? Ai la dispoziție un SD-Card și credeți-mă, pui O GRĂMADĂ de muzică în 8Gb. Plus radio. Așa încât, am găsit un SD card de 16Gb (hehe) la 29dhs, am pus pe el cam tot ce îmi place să ascult și... mai am înca vreo 6Gb liberi.

Încă o chestie care îmi place la Head Unit-ul ăsta. Când îi zici sa facă mix, apoi mix face! Mix pe HU de la Toyota din Indo însemna shuffle în același folder. Ăsta face mix peste tot. Foldere, artiști, albume, orice. Șansele să asculți consecutiv două piese de același artist sunt aproape nule, ceea ce reduce spre zero posibilitatea să te plictisești repede de muzica de pe card.Convenience key. Asta e altă șmecherie pe care eu nu am apreciat-o foarte tare inițial, dar care se dovedește foarte utilă. Ideea e că nu ai nevoie sa umbli la cheie dacă ești mai aproape de doi metri de mașină. Asta pare nițel inutil, că na, ce mare spanac este? dar devine ceva mai atractivă când ai în mâini sacoșa de plajă, umbrela, scaunul și sandalele, și e tare bine că poți să deschizi portbagajul fără să te scobocești după cheie și să nimerești butonul respectiv. Desigur, butonul de Start/Stop e mai puțin folositor per se, da' arată posh.


Reglajul electric al scaunelor: În principiu, nu e ceva de care să ai neapărată nevoie. Dar e foarte utilă funcția de memorie care îți aduce scaunul în poziția setată, mai ales după ce speli mașina și flăcăii ăia mută scaunul ca să aspire mai bine pe sub el.
O aștept pe Alex să-mi zică dacă și cât de bine merge climatizarea separată pentru zona din spate. Din ce mi s-a părut până acum, se face răcoare în mașină mult mai repede după ce a stat în soare la plajă.

O altă chestie relativ utilă în parcări, mai ales la malluri sau la bloc, e aia cu oglinzile care se pliază singure când închizi mașina. Aici e la servici, cu "urechile" strânse.Se desfac singure când pornești motorul.
Roata de rezervă e de-aia mică și subțire. Sigur, asta pare un regres, dar dacă ținem cont că la cea veche nu am desfăcut niciodată șurubul de fixare din portbagaj, d-apoi să și am nevoie de ea, parcă nu mai e așa de relevant. În plus, dacă asta aduce câțiva litri în plus la portbagaj, de ce nu?
Mai am o priză de 12V în cotieră, și am impresia ca e una și în scrumiera din spate. Foarte utile la un drum mai lung, pentru încărcat telefoane/tablete.
În rest, am cam tot aceleași dotări pe care le-am avut și pe cea veche, adică (de iegzenplu) trapa cu acționare electrică:


sau jaluzelele(lelelilor) de la ușile din spate și lunetă, cea de la lunetă acționată electric.


Când selectezi marșarierul, jaluzeaua din spate coboară și ea, și se ridică singură când treci înapoi în Drive. Posh. Nu am reușit să găsesc prin setări dacă merge să orientezi și oglinzile spre în jos pe durata cât ai selectat marșarierul. E posibil să se poată dar să trebuiască activat din computer mai întâi.

Mai sunt și altele (xenon, leduri, piele, etc), da' nu prea mai are sens să le înșir pe toate sau să le descriu.
Una peste alta, mașina e frumoasă, elegantă, foarte bine construită, și sper să nu am probleme cu ea cel puțin în aceeași măsură ca la cea veche.
La momentul de față am deja aproape 2000 km cu ea și încă n-are 3 săptămâni...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu