miercuri, 17 mai 2017

Episodul 104: Ce zi e azi?

Zilele trecute (adică pe 10 mai, să fiu mai precis) am primit un mail oficial la job, de la marii maeștri de la HR.


Mare noutate mare, în 5 minute au început să curgă mailurile de felicitare de la șefi și de la colegi, plus interpelări prin birou. Am răspuns de vreo două ori cu "mulțumesc, nu e chiar cazul” cu explicația de rigoare – nu e bună data, apoi am renunțat că oricum nu era important dacă ăștia știu sau nu când e ziua națională a României. Amuzant fenomenul, pentru că din cauza sistemului de mail din companie, mass-mailurile astea se trimit în funcție de numărul personal (îi zice PR number la noi) care e direct dependent de vechimea în companie. Cum eu sunt mai nou decât cei mai mulți dintre colegi, când au început cu felicitările eu nu primisem încă oficial mailul, dar aveam deja în inbox vreo 3 forwarduri la mailul respectiv. Bine, nu-i nici o surpriză că cineva a băgat o dudă fără s-o verifice. Presupunerea mea a fost că cineva de acolo a încurcat o altă dată (poate de naștere) și a zis că face o chestie interesantă. Oricum, mailul respectiv e o premieră și ar fi interesant de aflat cum de le-a venit ideea. Nu de alta, dar într-o divizie cu vreo 2000 de angajați, ia priviți câți români sunt:
Oricum, la momentul respectiv chestia m-a enervat la maxim, și primul aspect care m-a surprins a fost cât de ușor pune botul lumea la niște chestii ieșite așa din nimic, doar pentru că cineva a zis asta. Absolut toți colegii au fost convinși că da bă, 10 Mai e ziua națională a româniei (ce-o mai fi și aia? aaa, Hagi, Nadia). Adică, dacă ăia de la HR au zis așa, tre’ să fie adevărat, nu?
Al doilea aspect ar fi că aparent, informația care nouă ni se pare de la sine înțeleasă (băh, toată lumea știe că ziua națională e 1 decembrie, nu?) pare al dracului de greu de găsit pe interneți dacă nu știi ce cauți, which kind of defeats the purpose. Mă gândesc (din păcate abia acum), ce fel și-ar pune problema un tip care doar vrea să facă o faptă bună dar nu are informația de plecare? Well, google is your friend, and wiki is ză șit, nu-i așa? How hard can it be? Poate sunt eu prea prost, dar mă așteptam ca o căutare după „national holiday today” să returneze undeva sus pe pagină o listă cu ce țări au ziua natională în ziua respectivă. Well, da, doar că nu. Aparent, nu-i chiar așa. Na poftim ce returnează căutarea asta:


WTF!!?? Mă uit direct la rezultatul de mai jos, cu "Love a tree day" și "Sea Mokeys Day", da' imediat îmi fug ochii înapoi la titlul cel mare : "Cream Filled Doughnut Day", 14 Septembrie. WTF Google?

Go home google, you're drunk!
Și mai trist este faptul că pe wiki (pagina în engleză a României, aia pe care ar deschide-o orice strâin în căutare de informații) ziua națională nu este nici măcar menționată ca atare (câmp separat la descriere, așa cum ar fi dracului normal), dar este dată 10 Mai (1877) ca ziua independenței, iar pe alt site sunt date împreună 24 ianuarie (1859) și 1 Decembrie (1918) dar fără explicații.



Din nefericre, situația asta mă face să mă simt ca un cur pictat, pentru că i-am boscorodit degeaba pe amărâții de la HR care au încercat să facă o faptă bună. Am mai și zis sus și tare „băi, cât de greu e să te dai pe wiki și să vezi care e ziua națională?” Well, da, la asta nu m-am așteptat, pentru că aparent omul ăla EXACT ASTA a făcut, iar rezultatul a fost...ăla care a fost. E drept, dacă deja știi ce cauți (national day of Romania) rezultatul e rapid și fără echivoc, cu link catre pagina de wiki a sărbătorii în sine. Dar repet, asta e valabil pentru cineva care deja ȘTIE ce caută, nu pentru cineva care caută din celălalt capăt.
În condițiile astea, încep să mă întreb oare câte din lucrurile pe care cred că le știu (și au ca sursă interneții și wikipedia) sunt de fapt reale?


7 comentarii:

  1. Hai LA MULȚI ANI de ziua națională !!
    Adică Independence day , Kingdom Day , etc...
    Las' că-i bine și așa...măcar v-au băgat în seamă !

    RăspundețiȘtergere
  2. Well, da, dar...De-aici se duce discuția în două direcții. Tot nu îmi dau seama cum i-a venit ăluia în cap să caute fix România. Cum ziceam, dacă vrei să afli care e ziua națională a României, nu e nici o problemă și nici un stresss, așa cum apare ziua gogoșilor apare la fel de ușor și Romania national day, cu dată, cu explicație, cu tot. De-aia sunt nelămurit cu privire la întreaga chestie. Că dacă cauți numai la general, la modul "ia să văd pe cine pot sa felicit azi, să-i fac o bucurie", te trimite în bălării la ziua gogoșilor și la îmbrățișat pomi. Dacă cauți România (de exemplu pentru că ai auzit menționat în alt context și ți s-a trezit curiozitatea) te duce ori la bălăriile generale, ori la informația corectă, în funcție de cât de mult efort vrei să depui ca să cauți informația respectivă.
    Iar chestia asta e cel puțin ciudată. M-aș fi așteptat ca articolul de wiki să fie ceva mai bine pus la punct, mai ales după câți bani s-au cheltuit de la buget ca să promoveze imaginea țării în afară.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu zic că tot e bine, măcar nu au trimis așa mail pe 23 august :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi care ar fi fost diferența? La fel ca și 10 mai, și aia a fost la un moment dat ziua națională...

      Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Totusi, e de apreciat ca a fost "Romania" si nu "The Socialist Republic of Romania". Am patit in India, la IndiGo, ca numai nu gaseam Romania. Cand colo, inca eram republica socialista.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acuma sincer, la cum e guvernată (și de către cine), ce era greșit?

      Ștergere